MAJDANPEK – Nasilje u porodici više nije lični, već društveni problem, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare u Majdanpeku, Vesna Tričković, direktorka Centra za socijalni rad, povodom projekta „Sigurna kuća – istočna Srbija“, odnosno Prihvatilišta za žrtve porodičnog nasilja, koje ova ustanova uspostavlja u Majdanpeku.

Na Okruglom stolu, koji je usledio, a kojem su prisustvovali predstavnici javnih tužilaštava, policije i centara za socijalni rad iz Borskog i Braničevskog okruga, čulo se da je stopa porodičnog nasilja u porastu, posebno onog sa teškim povredama i fatalnim ishodima, a ono što je, takođe, karakteristično, jeste i porast broja nasilja nad muškarcima, unutar porodice. S obzirom na to da je sigurna kuća, koja bi uskoro trebalo da primi prve korisnike, jedina u istočnoj Srbiji, sa današnjeg skupa u Majdanpeku upućen je apel opštinama koje gravitiraju Majdanpeku, da ubuduće u svoje godišnje budžete uvrste i stavku finansiranja boravka žrtava nasilja u prihvatilištu.

Za sada je, prema rečima Borisa Ilijevskog, projekt menadžera, u adaptiranom prostoru starog samačkog hotela u centru grada, opremljeno deset soba, za isto toliko korisnika, s tim što će majke sa decom imati posebne prostorije, a sve je prilagođeno i osobama sa invaliditetom. U međuvremenu završen je i posao akreditacije stručnih radnika za rad u sigurnoj kući. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *