Tokom vanrednog stanja, penzionerima i građanima starijim od 65 godina, data je mogućnost da stopiraju plaćanje pojedinih računa, bez kamate na dug na period od tri meseca. Ovu odluku Vlada Republike Srbije donela je među prvim po uvođenju vanrednog stanja.

Iako zvuči olakšavajuće za kućni budžet, ova Odluka je izazvala mnoge nedoumice – na koji se račun odnosi pauza u plaćanju, za lica kojih kategorija važi, da li je pauza u plaćanju sve vreme dok traje vanredno stanje ?!

Račune za komunalije za mart i april građani će moći da plaćaju bez kamate u skladu sa odlukom nadležnih republičkih organa, a redovne platiše neće izgubiti pravo na popust od pet odsto. Prvog aprila počinje i potpisivanje ugovora o reprogramu duga uz otpis kamate, a kao posebna pogodnost za starije osobe je usluga radnika Javno komunalnog  preduzeća za stambene usluge u Boru koji će narednih dana dolaziti na kućni prag svim građanima koji nisu u mogućnosti da plaćaju njihove usluge.

Komercijalne usluge, međutim, ne podležu ovoj meri pa će računi za mobilne i fiksne telefone, kablovsku i internet mrežu morati da se plaćaju, iako su operatori stavili izuzeće za one starije od 65 i penzionere, na koje se ta obaveza ne odnosi.

Telekom svima iz te kategorije omogućava odloženo plaćanje bez zaračunavanja kamate. I u Vipu kažu da poslovanje i mere naplate prilagođavaju uslovima vanrednog stanja, posebno starijim korisnicima kojima će se potruditi da olakšaju funkcionisanje.

SBB je takođe pripremio olakšice za najstarije korisnike, neće isključivati usluge niti zaračunavati kamate.

Da li zastoj u plaćanju računa važi i za usluge Elektrodistribucije, odnosno EPS-a, još uvek nije poznato.

Preporuka i apel penzionerima i starijima od 65 godina je da račune plaćaju isključivo elektronskim putem ili da to za njih uradi lice koje tokom vanrednog stanja ima tu mogućnost, kako se ne bi izlagali velikom riziku od oboljevanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *