Opremanje školaraca – udar na kućni budžet

0

BOR – Do početka nove školske godine odbrojavaju se dani, što znači da je vreme za poslednje pripreme i kupovinu školskog pribora. Deca se uvek raduju novim sveskama, olovkama i školskim torbama čiji je asortiman, čini se, iz godine u godinu sve veći, što nije slučaj i sa roditeljima.

Opremiti školarca je vrlo jednostavno, ako govorimo o velikom izboru školskog pribora koji apsolutno zadovoljava i želje i potrebe svakog đaka, ali je, blago rečeno „noćna mora“ za roditelje, u finansijskom smislu.

Manje troškova imaće mame i tate čija deca polaze u neki od nižih razreda, jer je grad Bor i ove godine obezbedio besplatne udžbenike za svu decu od prvog do četvrtog razreda, ali će roditelji đaka viših razreda za komplet knjiga morati da izdvoje od 15 do 17 hiljada dinara.

Nakon udžbenika, obavezna stavka je školski pribor. Tu je već malo lakše kalkulisati, jer su sve knjižare kao i trgovinski lanci pripremili veliki izbor svezaka, pernica i ranaca, a što je još značajnije za kućni budžet, nude mogućnost odloženog plaćanja, akcijske cene i razne druge pogodnosti pri kupovini.

U zavisnosti od kvaliteta, cene svezaka kreću se od 25 do 180 dinara za A5 format i od 50 do 180 za farmat A4. Pernica sa olovkama, gumicom, drvenim bojicama ili flomasterima, takođe u zavisnosti od kvaliteta i veličine,  košta od 790 do čak 3000 dinara, a školski ranac od 1500 do 7000 dinara. Ako računamo prosečne cene pribora, svezaka, torbe i kompleta knjiga, za opremanje đaka potrebno je oko 20 hiljada dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *