Oprez sa namirnicama životinjskog porekla

0
SRBIJA – Tokom leta, zbog visoke temperature, znatno je teže očuvati i svežinu i ispravnost namirnica. Zbog toga je potrebno preduzeti odgovarajuće mere, kako kod čuvanja tako i kod pripreme hrane, kako ne bi došlo do neželjenih posledica. Pažnja pri kupovini, što kraće držanje namirnica na sobnoj temperaturi, van frižidera, i priprema u higijenskim uslovima mogu doprineti bezbednosti hrane koju konzumiramo, upozoravaju lekari. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti namirnicama životinjskog porekla i mlečnim proizvodima.
„Ova temperatura pogoduje razvoju mnogih mikroorganizama u hrani, pa je najbitnije da pre samog konzumiranja proizvoda proverimo gde kupujemo hranu, u kojim marketima ili objektima. Ti objekti moraju mati dozvolu države, moraju imati veterinarski nadzor. Veoma je važno i čuvanje hrane. Potrebno je namirnice odmah staviti u frižider, adekvatno rukovati sa njima u higijenskim uslovima. Osim higijene ruku i radnih površina, važno je da hrana ne stoji na sobnoj temperaturi duže od četiri sata. Pri kupovini moramo obratiti pažnju, konzerve ne smeju biti nadute jer to znači da namirnica nije ispravna. Kod namirnica životinjskog porekla promene su primetne, one manjaju boju, miris i konzistenciju. Međutim, kod sladoleda gde se mogu razviti mikroorganizmi i toksini promene se ne vide. Zato je neophodno da takve proizvode adekvatno čuvamo, da ne stoje dugo otvoreni, da odmrznute namirnice ne zamrzavamo pa opet koristimo. To su neka opšta pravila koja nam mogu pomoći“ – rekla je za Televiziju Bor dr Ivana Cerovina, lekar opšte medicine.
Od pre nekoliko godina ugostiteljski objekti u Srbiji, prema Zakonu o bezbednosti hrane, u obavezi su da uvedu HACCP standard, sistem koji osigurava bezbednost hrane u proizvodnji, preradi i prometu. Na osnovu analize rizika i preventivnih mera, ovaj sistem obezbeđuje proizvodnju zdravstveno i higijenski ispravnih prehrambenih proizvoda.
Privredna komora Beograda organizovala je Nedelju bezbednosti hrane, od 23. do 26. juna, gde će kroz seminare i kurseve predavači govoriti o HACCP sistemu, adekvatnoj pripremi i zaštiti, kao i o bezbednosti hrane.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2v95wy“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *