Opština Kladovo nastavila da finansira projekat „Gerontodomaćice – pomoć u kući“

KLADOVO – U program „Pomoć u kući“, u opštini Kladovo uključeno je devet gerontodomaćica koje su bile na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. One su prošle bazičnu obuku i stekle znanja za obavljanje pomoći u kući. Opština Kladovo je i nakon isteka perioda u kome je Ministarstvo finansiralo projekat, nastavilo program. Marko Prvulović, koordinator projekta „Gerontodomaćica, pomoć u kući“ kaže da je situacija sa epidemijom Korona virusa dovela do toga da se način rada gerontodomaćica promeni u ovim uslovima, ali i da se broj korisnika povećao za oko 30 procenata.

Opština Kladovo je dobila sredstva za četiri meseca za angažovanje gerontodomaćica i nakon isteka tog perioda nastavili smo rad. Počeli smo sa 50 korisnika, a od uvođenja vanrednog stanja, broj korisnika se povećao na 78. Opština je finansirala i obuku devet gerontodomaćica i time smo takođe  pokazali da brinemo o svojim građanima“, ističe Prvulović.

Žikica Lukić iz Kladova spadala je u grupu teže zapošljivih lica i nakon završene obuke, od 1. decembra prošle godine, počela je da radi kao gerontodomaćica.

Kada sam ostala bez posla, konkurisala sam za program gerontodomaćica, prošla obuku i počela da radim. U ovome sam se pronašla, jer volim da pomažem starijim ljudima, a osim njima, pomogla sam i sebi, jer sam počela da radim i finansijski sam doprinela svojoj porodici“, kaže Žikica.

Vidosava Bibulović korisnik je usluge „Pomoć u kući“ i veoma je zadovoljna uslugom, ali i gerontodomaćicom Žikicom koja joj pomaže od početka programa.

Veoma sam zadovoljna uslugom, mnogo mi znači i dobila sam pravu osobu, zato što i kada mi je teško, Žikica to primeti čim dođe. Nezamenljiva je, stvarno“.

„Pomoć u kući“, samo je jedan od programa kojim je opština Kladovo konkurisala kod nadležnih ministarstava. Konstantno povećanje broja korisnika pokazuje da je ova usluga i te kako potrebna. Činjenica da je opština nastavila da finansira projekat i nakon isteka finansijske podrške ministarstva pokazuje da su nadležni u Kladovu socijalno odgovorni i da osluškuju potrebe svojih građana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *