Organska proizvodnja sve popularnija – izvoz petostruko veći

SRBIJA, BOR – Organska proizvodnja postaje budućnost domaće poljoprivrede s obzirom na to da se iz Srbije izveze sve što se proizvede. Evropska Unija najviše traži jabuke, smrznute kupine i maline, pojedine žitarice, lekovito bilje i povrće, a prema oceni stručnjaka interesovanje za organsku proizvodnju sve je veće. Ozbiljnih kupaca sve je više i u Srbiji, pa se tržište za organske proizvode svakodnevno širi.

Prema podacima Privredne komore Srbije, sa oko devet hiljada hektara pod organskim proizvodima u 2014. godini, prošle godine površina obradivog zemljišta povećana je na 15 hiljada hektara, pa je učešće organske proizvodnje u ukupnom zemljištu oko 0,44 odsto. Za tri godine izvoz organskih proizvoda petosktruko je uvećan, a ovim poslom sada se već bavi oko dve hiljade proizvođača. U borskoj opštini, iako postoje oni koji uzgajaju organske proizvode, sertifikovanih domaćinstava za ovakvu proizvodnju još nema. Pre tri godine Opština je izdvojila sredstva za sertifikaciju, međutim proces je u nekom trenutku obustavljen i do sada još ništa nije urađeno.

Mnogi proizvođači širom Srbije gaje različite proizvode, ali u relativno malim količinama, jer je u organskoj proizvodnji, za razliku od klasične, za veće količine potrebno i veće ulaganje, ali i dosta vremena dok se zemljište sertifikuje za proizvodnju. Da bi poljoprivrednici počeli da se bave organskom proizvodnjom, potrebno je da dobiju sertifikat. Za čišćenje zemljišta, što je neophodno pre sertifikacije, potrebno je da prođe od jedne do tri godine.

Kod proizvodnje organskog mesa značajna je ishrana stoke, jer i ona mora biti organska, savetuju stručnjaci. To znači da žitarice mogu biti tretirane samo dozvoljenim, registrovanim preparatima. Od nedavno je spisak materija koje se mogu koristiti u organskom uzgoju u Evropskoj Uniji uvećan za 39 novih proizvoda, nakon što su pravila pojednostavljena radi veće efikasnosti i transparentnosti. Odobreni su proizvodi poput sirćeta kao produkta biljne proizvodnje, selenovog kvasca i želatinske gume kao dodataka hrani ili drvenih vlakana koja predstavljaju pomoć u proizvodnji.

Vrednost izvoza organskih proizvoda u 2015. godini iznosila je skoro 20 miliona evra, a najviše se izvozi smrznuto i sušeno voće. Organski proizvodi iz Srbije izvoženi su u Nemačku, Holandiju, SAD. Vrednost uvoza organskih proizvoda prošle godine bila je tek oko 4,5 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.