Otkazivanje putovanja može biti veoma skupo

SRBIJA – Otkazivanje putovanja nekoliko dana pred polazak može biti veoma skup potez, odnosno turisti rizikuju da izgube sav uplaćeni novac za aranžman. Zakon o turizmu propisao je opšte uslove putovanja kojima su uređena prava i obaveze i putnika i turističke agencije u slučaju otkazivanja aranžmana. Ovim zakonom tačno je predviđeno bez koliko procenata uplaćenog novca klijent može da ostane u zavisnosti od toga u kom vremenskom roku od dana polaska odustane od puta. Prema propisima, turistička agencija ima pravo da zadrži 10 odsto para čak i kad klijent otkaže aranžman mesec dana pre puta.

U turističkim agencijama ističu da se uvek trude da vrate sav novac putniku ako ima relevantno opravdanje, bez obzira na to kada je odustao od letovanja. Kako kažu, u slučaju bolesti ili smrti u porodici putnika, najčešće se vraća 100 odsto novca.

Povraćaj uplaćenog novca može zavisiti i od drugih faktora, pre svega vrste paket aranžmana koji je putnik izabrao. Ishod zavisi od toga da li je aranžman individualni ili grupni, da li se radi o redovnoj avionskoj liniji, odnosno čarter letu, da li je agencija uspela da preproda aranžman ili je hotelska soba ostala prazna.

S druge strane, i turističke agencije imaju pravo po zakonu da otkažu aranžman, i to u strogo određenim okolnostima. Najkasnije pet dana pre polaska agencija može odustati od organizacije putovanja. Ako se hotel iznenada zatvori, na primer, agencija je dužna da putniku ponudi alternativno rešenje iste ili više kategorizacije za uplaćeni novac. Takođe, agencija može otkazati aranžman ako nema minimalan broj putnika koji je morao biti naglašen još prilikom objavljivanja programa. Treći slučaj opravdanog otkaza je bezbednosna procena, kada se od puta odustaje po savetu diplomatije, Auto moto saveza Srbije ili YUTE.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x4hd3qu“ allowfullscreen ]
Otkazivanje putovanja može biti veoma skupo, 19… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *