Otvorena izložba iz Legata Lazara Vozarevića

0
BOR – Postavku izložbe u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru čini deo stvaralaštva Lazara Vozarevića, najznačajnijeg umetnika srpske savremene likovne scene, koji je spajajući modernu i srednjiovekonvu umetnost, uspeo da stvori autentična dela, prepoznatljiva i u svetu- rekla je istoričar umetnosti Marija Vukajlović na otvaranju izložbe ovog velikana u Boru i dodala:

„Prva saznanja iz slikarstva Lazar Vozarević stekao je u školi za primenjenu umetnost u Beogradu, slikarstvo je završio na akdemiji likovnih umetnosti u klasi profesora Mila Milunovića. Bio je docent na Akademiji i član grupe Jedanaestorica. Bio je priznat na prostorima cele Jugoslavije, ali čak i više u inostranstvu što nekao i jeste usud naših umetnika“.
Izložba je realizovana u saradnji sa Galerijom „Lazar Vozarević‟ iz Sremske Mitrovice, koja čuva i prezentuje dela ovog značajnog autora, Milan Marinković direktor Galerije „Lazar Vozarević“ ističe: „Naša glaelerija čuva i prezentuje dela velikana naše umetnosti, koji je i želeo da posle njegove smrti tako i bude. Lazar je rođen u selu pored Sremske Mitovice ali je živeo u Beogradu. Svom rodnom kraju zaveštao je svoje stvaralaštvo, a pored slikarstva bavio se ilustracijom knjiga, scenografijom i mozaikom“. Na otvaranju izložbe prikazan je film o Lazaru Vozareviću pod nazivom _U zavičaju posle smrti živet, –
autora i režisera Igora Čolaka. Ovom prilikom on je naglasio:“ Radeći na ovom filmu ja sam otkrivao sasvim nepoznati svet, ali nadam se da će i publika kao i ja prepoznati vrednost stvaralaštva Lazara Vozarevića“.
 
 
Inače, dela Lazara Vozarevića dobitnika više nagrada za slikarstvo, danas se nalaze u najprestižnijim kolekcijama muzeja i galerija na prostoru bivše Jugoslavije, kao u značajnim zbirkama u inostranstvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *