Otvorenim dijalogom do rešenja

0

BOR – Nakon nekoliko meseci pauze u Boru je održan sastanak radne grupe za rešavanje otvorenih pitanja predstavnika mesnih zajednica na čijim područjima se obavljaju rudarske aktivnosti i kompanija „Serbia Zijin Cooper“ i „Zijin Majning“, uz učešće lokalne samouprave. Razgovaralo se o problemima i potrebama meštana ovih sela, pre svega u oblasti zaštite okoline, imovine i zdravlja građana.

Biće formirana nova radna grupa na nivou Republike Srbije. Činiće je predstavnici Ministarstva energetike, Ministarstva privrede, resornih institucija i Grada Bora. Cilj nam je da se prvo zaštite interesi naših sugrađana uz uvažavanje interesa kompanije Ziđin. Da se razgovorom, iznošenjem i pojašnjenjem otvorenih pitanja dođe do rešenja. S obzirom na to da je Bor rudarski grad, razvoj rudnika će razvijati i grad. Biće otvorena nova radna mesta. Obećanje nadležnih u Ziđin je da će po završetku otvorenih rudarskih radova sve biti sanirano i vraćeno u prvobitno stanje“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Jedna od najzagađenijih gradskih mesnih zajednica u Boru je Brezonik, koja je i teritorijalno pod znatnim uticajem rudnika.

Promenio se prvo reljef, ali i klima. Izgradnjom planira i nasipa poremećena je prirodna ventilacija pa je i aerozagađenje izraženije. Pojačane su i rudarske aktivnosti na području mesne zajednice – rad Kamenoloma, okruženi smo ventilacionim oknima, teški kamioni koji ovde prolaze proizvode buku i prašinu, a ima i blata. Takav teren se teško čisti. Mišljenja sam da se ovi problemi mogu rešiti konstruktivnim dijalogom zainteresovanih odnosno predstavnika Kompanije Ziđin, Grada Bora, ugroženih mesnih zajednica i resornih ministarstava. Iz kineske kompanije se kao jedna od opcija u slučaju MZ Brezonik pominje i eventualna eksproprijacija zemljišta i iseljenje. Za sada je na stolu rešavanje ovih ekoloških problema“, naglasio je Milan Karabašević, predsednik Saveta MZ Brezonik.

Loše stanje puta u rejonu Suve reke u ataru Metovnice i ispuštanje rudničkih voda u Brestovačku reku su najznačajniji problemi sa kojima se suočavaju meštani ovog borskog sela od početka rudarskih aktivnosti kompanije Ziđin Majning.

Nama nisu poznati rezultati monitoringa Brestovačke reke, ali imamo povratnu informaciju da će ispuštanje rudničkih voda biti prekinuto u junu ove godine kada se bude izgradilo jalovište na području Slatine“, kaže Dejan Marković predsednik Saveta MZ Metovnica.

„U kompaniji Ziđin je u protekloj godini posao dobilo oko 600 ljudi, a prošlogodišnja prosečna zarada u ovoj firmi bila je oko 93.000 dinara. Sa otvaranjem novih pogona i proširenjem rudarskih delatnosti biće otvorena i nova radna mesta, a to je velika razvojna šansa za grad Bor“, istakao je Milikić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *