Peticija zbog ukidanja elektro odeljenja u majdanpečkoj Tehničkoj školi

0

MAJDANPEK – Roditelji učenika osmog razreda majdannpečkih osnovnih škola uputili su ministru prosvete dopis u kojem traže vraćanje odeljenja elektrotehničar informacionih tehnologija, koje je Planom upisa u Tehničku školu, za narednu školsku godinu, ukinuto i pored velikog interesovanja za ovaj smer. Uz zahtev, roditelji su Ministarstvu prosvete prosledili i peticiju sa 600 potpisa Majdanpečana, koji su na ovaj način podržali inicijativu roditelja, učenika i profesora Tehničke škole.

I ja i moji drugovi, koji su bili zainteresovani za ovo odeljenje, godinu dana smo se spremali i nadali da ćemo upisati željenu školu. Sada, dan pred polaganje završnih ispita, ne znamo šta ćemo, posebno što osim ovog odeljenja Tehnička škola ne nudi mnogo drugih mogućnosti, posebno za devojčice“, kaže Natalija Mitrović, učenica osmog razreda.

Zaista smo  zbunjeni, razočarani i tužni zbog dece koja su planirala da upišu ovaj smer. Nadamo se da će naš zahtev upućen ministarstvu uroditi plodom“, dodaje Natalijina majka Slađana.

Prema rečima direktora ove obrazovne ustanove, Dragoslava Jankovića,  ukidanjem ovog odeljenja smanjen je i broj mesta, predviđen za buduće srednjoškolce, s obzirom na to da osmi razred u pet osnovnih škola opštine Majdanpek završava 178 učenika, a u Gimnaziji i Tehničkoj školi ima mesta  samo za 120 đaka.

Pored toga, ukidanje elektro smera značilo bi i smanjenu normu za mnoge profesore, a za neke možda i gubitak posla. Ipak, u ovoj školi, čija je žalba  u međuvremenu odbijena, nadaju se da će nadležno ministarstvo pokazati razumevanje i pozitivno odgovoriti na zahtev roditelja i učenika.

Inače, Planom upisa u Tehničku školu, za narednu školsku godinu, predviđena su dva odeljenja u Majdanpeku, mašinski tehničar motornih vozila i trogodišnje zanimanje rukovalac mehanizacijom u površinskoj eksploataciji i jedno odeljenje carinskog tehničara u Donjem Milanovcu, dok u Gimnaziji ima mesta za 30 đaka, sveukupno 60 mesta manje od broja učenika koji završavaju osmi razred.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *