Petnaesti „MajdanArt“ u gradu pod Staricom

MAJDANPEK – Međunarodna umetnička radionica za dizajn i izradu unikatnog umetničkog nakita „MajdanArt“ ove godine u Majdanpeku se organizuje 15. put. Tradicionalno manifestacija okuplja radove umetnika iz zemlje i  sveta, a cilj organizatora jeste razvoj vizuelne umetnosti i kreativnih industrija. Radionice su tokom celog leta organizovane u saradnji sa Centrom za kulturu u Majdanpeku, u planu je rad sa učenicima osnovnih i srednjih škola, a umetničke radionice biće otvorene i od početka septembra. Mnogim autorima izrada nakita nakon radionica postala je osnovna delatnost.

„Ovo je petnaesta godina organizacije „MajdanArta“ i ovo je svojevrsni jubilej kulture u Majdanpeku, petnaest godina stvaranja u okviru sada već multimedijalne organizacije. Ono što nas razlikuje od drugih umetničkih radionica, kolonija, jeste taj edukativni deo gde angažujemo stručne saradnike pre svega sa Fakulteta primenjenih umetnosti, ali i drugih umetničkih fakulteta koji rade sa mladima i to je ono što se prenosi kroz generacije. Posledica toga jeste kolekcija „MajdanArta“ sa više od 300 modela od čega se deo nalazi u Muzeju primenjene umetnosti, deo je ostao u Zlatari Majdanpek i deo predstavlja stalnu kolekciju „MajdanArta“ koja je namenjena promociji umetnosti. Sedma međunarodna izložba „Umetnost u minijaturi“, čiji je deo i kolekcija umetničkog nakita, u majdanpečkom Centru za kulturu biće otvorena 10. septembra. Posetioci će moći da vide 150 predmeta u dizajnu nakita od 39 autora, a ukupno će biti izloženo više od 600 radova“ – istakao je Zoran Mitrović, predsednik „MajdanArta“.

Nakon Majdanpeka, izložba će 5. oktobra biti otvorena i u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Posetioci će moći da vide kolekciju nakita nastalu od pokretanja „MajdanArta“ pre 15 godina. Izložba će biti otvorena do 25. oktobra.

Prema rečima organizatora, radionice „MajdanArta“ biće organizovane i u narednim godinama, a plan je da se više radi umetnička keramika, porcelan, ali i da se obrađuje staklo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.