Petodnevnim remontom konačno sanirane sve posledice požara u fabrici sumporne kiseline

BOR- U topionici Rudarsko-topioničarskog basena Bor završen je remont metalurške linije koji već daje rezultate zbog kojih se ušlo u taj poduhvat. Cilj je bio da se uspostavi nesmetana vuča gasova iz topionice i zameni sve što je tokom požara u fabrici sumporne kiseline stradalo. Do požara je došlo još na samom kraju izgradnje novih pirometalurških postrojenja, pod rukovodstvom firme „SNC Lavalin“ iz Kanade, a sanacija štete u septembru prošle godine, RTB je prema podacima generalnog direktora, Blagoja Spaskovskog, koštala dva miliona dolara i sada dodatnih pola miliona. Pet dana je oko 500 ljudi, 400 basenskih  i stotinak radnika lokalnih izvođača, radilo na dve pozicije u fabrici sumporne kiseline i jednoj u novoj topionici. Zamenjen je deo za hlađenje i pranje gasova koji izlaze iz fleš-peći, u okviru preventivnih radova na kotlu-utilizatoru sanirane su sve cevi i kotao obložen jakim kotlovskim limovima, a kontaktni kotao u Sumpornoj dopunjen je novim katalizatorom.

Prema rečima rukovodioca  remonta i zamenika direktora TIR-a za elektromašinsko održavanje, Dragana Nikolića, vađenje, prosejavanje i dopuna katalizatora, ovoga puta u svim zonama kontaktnog kotla, bila je glavna aktivnost koja je i odredila dužinu zastoja. Ovaj delikatan posao, pod punom zaštitnom opremom, u specijalizovanim kombinezonima i uz sve mere bezbednosti, uradili su metalurzi i radnici sa Jame. Tri dana efektivnog rada, u sve tri smene, bila su potrebna da se kontaktna masa izvadi, proseje i upotrebljiva vrati, istakao je Nikolić. Dodaje da je za razliku od prethodnog, prošlogodišnjeg remonta, kada se sve radilo samo u prvoj zoni kontaktnog kotla, sada posao obavljen u tri zone.

Februarsku proizvodnju i u ovom delu basena obeležili su teški zimski uslovi rada, ali nije bilo prekida u radu. U najkraćem mesecu stiglo se do šest hiljada tona anodnog i nešto više od četiri hiljade tona katodnog bakra jer je pretopljeno oko 29 hiljada tona koncentrata – vše od 22 hiljade tona sopstvenog i oko šest hiljada tona uvoznog. Proizvedeno je i oko 800 kilograma srebra, 25 hiljada tona sumporne kiseline i 100 tona bakar-sulfata. Prema rečima direktora TIR-a, Vladimira Janoševića, ovi parametri dokazuju da se topionica približila projektovanim parametrima iz dizajna novog postrojenja, pa su danas iskorišćenja metala 96 odsto. Do projektovanih 98 odsto stići će se boljom i efikasnijom preradom hladnog materijala, ali je i u tom delu situacija danas znatno bolja nego ranije, dodao je Janošević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.