Pirotehnika i novogodišnja slavlja

Stiže Nova Godina a sa njom i petarde. Pirotehnička sredstva nisu sredstva za zabavu, niti bezazlena razonoda, već opasna sredstva koja mogu izazvati teške telesne povrede, posebno u situacijama kada ih koriste deca, bez nadzora i znanja odraslih. Zato nadležni apeluju na sve građane i pozivaju na opreznost i odgovornost.

BOR – U dane pred i na samom dočeku Nove godine, obično se sa svih strana mogu čuti petarde, vatromet i ostala pirotehnička sredstva. Ove godine, primetno je da te vrste euforije i buke u gradu nema. Petarde se teško mogu pronaći na nelegalnim mestima, a u jedinoj borskoj specijalizovanoj radnji pirotehničkih sredstava kažu da je prodaja uobičajena za ovo doba.

Iz Policijskih uprava apeluje na građane da tokom predstojećih praznika ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih osoba i na mestima koja za to nisu predviđena, kao što su pijace i ulične tezge. Podsećaju da je Zakonom o prometu eksplozivnih materija izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima. Takođe izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija, kao i uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira. Fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biće sankcionisana u skladu sa zakonom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *