Planovi u borskoj kulturi za 2015.

BOR – Kulturni poslenici borske opštine uz dosta optimizma očekuju da će u 2015. godini planirane aktivnosti u potpunosti realizovati. Svesni ekonomske situacije, koja zahteva štednju ali i značaja kulture prilikom planiranih aktivnosti, prioritet je bio kvalitet.
Tako će Borani uskoro imati priliku da u Muzeju rudarstva i metalurgije vide izložbu slika Lazara Vozarevića, istaknutog srpskog umetnika, koji je Akademiju za likovne umetnosti završio 1948. godine u klasi čuvenog mila Milunovića. Za života je izlagao na reprezentatovnim izložbama u Jugoslaviji i inostranstvu, dok se njegovi monumentalni mozaici nalaze u hotelu Metropol, Domu omladine u Beogradu i drugim objektima. Osim izlagačke delatnosti, Muzej će organizovati i radionive, a prva vajarska-počinje sredinom januara. Nastaviće se arheološka i etnološka istraživanja, ali prioritet će biti očuvanje tradicije Umetničke kolonije Bakar. Očuvanju tradicije pažnju će posvetiti i i borski Centru za kulturu, koji će uz gostujuće programe i afirmaciju lokalnog stvaralaštva, Boranima ponuditi i nešto novo. Lokalna samouprava je opredelila sredstva.

Maja Bakoč član Opštinskog veća zadužen za kulturu ističe: „Sredstva koja su ove godine predviđena projektovanim budžetskim finansiranjem iznose 80 i po miliona dinara, što je manje u odnosu na prošlogodišnjih 82 milona, ali sve je to isplanirano u okviru mera štednje. Sve ustanove kulture nastaviće svoje aktivnosti, biće i više aktivnosti, a kada je reč o centru za kulturu ono što mogu da kažem jeste da će u okviru njega biti otvorena nova diskoteka za mlade, tako da će svi od 18 do 30 godina imati pravo mesto za izlaske, koncerte, književne večeri i slično“.

 
Svoju misiju širenja svesti o potrebi neprekidnog obrazovanja i kulture čitanja, Narodna biblioteka Bor nastaviće i u 2015. , a u Zavičajnom odeljenu ove ustanove kulture, pored digitalizacije neknjiževne građe, prioritet će biti istraživanje područja Borskog okruga zbog pravljenja registra stare bibliotečke građe. Iako su sredstva koja su u oblasti kultutre ove godine manja, Borani znaju da će im stručni ljudi koji rade u ustanovama kulture priuštiti dešavanja koja će ostaviti trag.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ehlq9″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.