Počela grejna sezona u Zaječaru. Na stovarištima ima uglja.

0

ZAJEČAR – U domaćinstvima koja se greju na struju ili centralno grejanje, nabavka ogreva predstavlja veliku stavku u kućnom budžetu, pa se uglavnom ostavlja za poslednji čas. Na zaječarskom stovarištu „Ogrev Stamenković“, koje je inače poznato po dobroj snabdevenosti ugljem i ove godine ponuda je šarolika. Ljubiša Stamenković, vlasnik stovarišta kaže da je nabavka nikad teža zbog slabe proizvodnje i tehničkih problema u pojedinim rudnicima.

Ove godine je jako teška nabavka uglja, a s obzirom na to da godinama radimo, mogu da kažem da je nabavka sve teža. Razlog je skupa proizvodnja u rudnicima, zastarele mašine. Mogu da kažem i da ima manje robe, ali i da je smanjena potražnja za ugljem“.

Cena uglja, prema rečima Stamenkovića, nije menjana već nekoliko godina, a pogodnosti za kupce uvek postoje.

Što se tiče odloženog plaćanja, ako neko na primer donese tri čeka, koštaće ga isto kao i da je platio odmah, bez zaračunavanja kamate. Ako je odloženo na pet ili šest meseci, onda se cena povećava za otprilike pet odsto. To zapravo bude nekih 500 do 600 dinara više po toni, ali ugalj isporučujemo odmah, istog trenutka kada se nađe na stovarištu.“

Na stovarištu ističu da još nekoliko dana neće primati uplate za lubnički ugalj, ali zato u prodaji trenutno ima ugljeva Kovin i Kostolac, a od mrkih ugljeva: Soko, Orah, Pljevlja, Sušeni Vreoci, Ugljevik i Miljevina. Za kotlove koji rade na pelet može se naći i sitni ugalj po ceni od 11.000 dinara.

Što se drva tiče, na uobičajenim mestima u gradu nije bilo prodavaca, ali se ona još uvek mogu naći po ceni od oko 5.000 dinara po kubnom metru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *