Počela mala matura – đaci polagali test iz maternjeg jezika

SRBIJA, BOR – Učenici osmog razreda u osnovnim školama širom Srbije završili su polaganje završnog ispita iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Ovim testom počelo je polaganje male mature, u četvrtak đaci polažu test iz matematike, a trećeg dana, u petak, kombinovani test iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. U svim školama polaganje je počelo u devet sati, a iako je zvanično trajalo do 11, mnogi učenici su i ranije završili.

Prema rečima borskih osmaka, pitanja iz srpskog jezika nisu bila teška, a ono što ih najviše brine jeste sutrašnji test iz matematike.

U borskim osnovnim školama polaganje je za skoro 460 učenika osmog razreda proteklo bez problema i incidenata.

„Sve škole na teritoriji borske opštine su potpuno spremno dočekale završni ispit. Izlaznost na završnom ispitu iz maternjeg jezika u Boru je 99 odsto, što znači da su se skoro svi učenici pojavili. Nakon šifrovanja, nastavnici će u našoj školi, gde je centralno mesto, pregledati sve testove. Očekuju nas još dva dana i polaganje matematike i kombinovanog testa. U distribuciji testova, ali i rešavanju pitanja bezbednosti tokom polaganja, učestvovala je i Policijska uprava“, rekao je Radiša Petković, koordinator rada borskih osnovnih škola.

Za nešto manje od 70 hiljada malih maturanata u srednjim školama u Srbiji ima oko sedam hiljada više mesta, a od uspeha zavisi da li će upisati željenu školu. Opšti uspeh od šestog do osmog razreda donosi najviše 70 bodova,  dok na tri testa đaci ukupno mogu da osvoje najviše 30 poena. Novina ove godine je to što učenici sa manje od 50 bodova neće moći da upišu četvorogodišnje profile i gimnazije.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x4gly9r“ allowfullscreen ]
Počela mala matura – đaci polagali test iz… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *