Počela setva

BOR – Nenad Antanasković iz Brestovca, kod Bora kao i mnogi poljoprivredni proizvođači u borskom okrugu, ove godine počeo je jesenju setvu ranije. Na njivama koje je posejao pre nekoliko dana nakon poslednjih kiša pšenica je već iznikla.

„Pre pet dana sam posejao pšenicu. Posle kiše i sunca stvorili su se uslovi da pšenica nikne i to na 90 odsto površine, što je sasvim dobro“, kaže Nenad Antanasković.

Ranija setva, kaže Nenad, može da bude prednost, ali i manjkavost, što će zavisiti od vremenskih uslova.

„Iz straha od prevelike vlage kao prošle godine ratari su počeli da seju ranije. Ukoliko bude toplija jesen postoji opasnost da pčenica preraste što nije dobro“, ističe Antanasković.

U jesenjoj setvi Nenad planira da zaseje do 40 hektara. Površine su manje nego prethodnih godina, a prepoloviće, kaže, i količinu đubriva i sejati svoju pšenicu, što je u uslovima kada su prolećne kulture potpuno podbacile, jedino rešenje.

„Zbog nedostatka para, jer su sve jesenje kulture podbacile, morao sam da „bacim“ samo 150 kilograma đubriva i sejem pšenicu iz amabara“, dodao je na kraju Nenad Antanasković.

Sa oko 15 hektara pod kukuruzom Nenad Antanasković očekuje rod od oko 15 hektara žutog zrna, četiri puta manje od prosečnog i samo dve i po tone semenskog suncokreta. Najviše je podbacio lan, sa 12 hektara nije ubrao ni jedan kilogram.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x38azva“ allowfullscreen ]
Počela setva, 01. oktobar 2015. (RTV Bor) by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *