Počela vakcinacija goveda

BOR – Nakon pojave nodularnog dermatitisa, odnosno kvrgave kože kod goveda u Lubnici kod Zaječara, u selima borske opštine počela je vakcinacija životinja protiv ove veoma opasne bolesti. Vakcina ima dovoljno i u naredne dve nedelje akcijom će biti obuhvaćeno 6.500 grla različite starosti.

„Mi želimo da pokrijemo vakcinacijom ovo najugroženije podučje prema Lubnici, to su sela Metovnica i Šarbanovac, ali radi se i u svim ostalim naseljenim mestima. Vakcina je stigla u dovoljnoj količini i trudimo se da vakcinaciju završimo što pre. Radimo po ceo dan i zamolio bi sve vlasnike goveda da budu kući kada dolazimo“, rekao direktor Veterinarske stanice u Boru Branislav Ivanić.

Poljoprivredni proizvođači, pogotovo, oni koji žive od stočarstva, zabrinuti su zbog pojave ove bolesti, pa su po preporuci veterinara, preduzeli, uglavnom, sve mere koje su u njihovoj moći.

„Veoma sam zabrinut zbog bolesti, imam 22 grla u štali i od ovog živi cela moja porodica“, kaže Radojica Jonović, stočar iz Metovnice.

„Mi smo sve mere preduzeli, dezinfikovali štalu i naprskali sve krave, a stavili i mrežice na prozore“, dodala je Sabrina Nikolić, stočar iz Metovnice.

Pošto je borska opština proglašena ugroženom, osim vakcinacije preduzete su i ostale preventivne mere, kao što su zabrana prodaje i transporta životinja. Nodularni dermatitis napada samo goveda, ne prenosi se na ljude i druge životnjske vrste.

[iframe width=“854″ height=“480″ src=“https://www.youtube.com/embed/HehXwvCLxNM“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *