Počeli 57. Mokranjčevi dani u Negotinu

0

Uz zvuke fanfara i natpevavanje horova, u Negotinu su 9. septembra otvoreni 57. Mokranjčevi dani. Publika će do 15. septembra imati priliku da vidi nastupe horova na nekoliko lokacija, umetničke izložbe, naučne tribine i promocije knjiga posvećenih velikanu srpske muzike.

NEGOTIN – U rodnoj kući najvećeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca u Negotinu, svečano je otvorena tradicionalna 57. sedmodnevna manifestacija „Mokranjčevi dani“. Uz zvuke fanfara i združeni hor koji je izveo Šestu Mokranjčevu rukovet, podignuta je zastava i položeni venci na spomenik slavnom kompozitoru.

Festival su zvanično otvorili državni sekretar u ministarstvu kulture Miodrag Ivanović i predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković, a čast da govori besedu ove godine pripala je direktorki Muzikološkog instituta SANU Katarini Tomašević.

Prve večeri je tradicionalno u Domu kulture održano natpevavanje, na kome je učestvovalo šest horova iz Turske, Hrvatske i Srbije. Stručni žiri je za najbolji proglasio polifoni hor „Ankara“ iz Turske, a mešoviti hor „Ina“ iz Hrvatske dobio je nagradu za autentičnu interpretaciju folklorom inspirisanih dela.

Narednih dana biće organizovan niz horskih i umetničkih programa, a Mokranjčevi dani u Negotinu trajaće do 15. septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *