Počeo da radi javni beležnik u Boru

0

BOR – U Boru je počela da radi kancelarija javnog beležnika, što znači da građani koji imaju prebivalište na teritoriji Borske opštine poslove overe potpisa, prepisa i kopija, potvrđivanja ugovora više neće moći da obave u sudu ili organu uprave, već isključivo kod notara. Javno beležnička kancelarija, nalazi se na Trgu oslobođenja 16, a biće otvorena radnim danima od 9 do 17 časova.

„Od danas prestaje nadležnost overavanja malih overa u opštinama i u sudu, odnosno overa kopija, prepisa i potpisa. Sa sudova na javnobeležničku kancelariju prelazi i nadležnost solemnizacije, odnosno potvrđivanja ugovora, tj. ono što su građani overavali u sudu od početka septembra 2014. godine, sada se radi u kancelariji javnog beležnika“, kaže Višica Sretenović, javni beležnik u Boru.

Već prvog radnog dana rada kancelarije uslugu javnog beležnika zatražio je veliki broj Borana.  

„Najviše je bilo poslova overe dokumentacije za upis studenata u visokoškolske ustanove koji se vrše besplatno, overe ugovora o kupoprodaji vozila, bilo je nekoliko zahteva za solemnizaciju, kao i jedan zahtev za založnu izjavu koji ide u formi zapisa“, rekla je Višica Sretenović.

Cena usluge u javnobeležničkoj kancelariji propisana je tarifom utvrđenom za ovu delatnost i prema rečima javnog beležnika Višice Sretenović, može se manje ili više razlikovati od cene koju su naplaćivali sudovi i organi uprave.

„Cena po jednom potpisu i za jedan primerak kod beležnika iznosi 360 dinara. Ugovor o prodaji vozila na primer ranije se plaćao prema vrednosti, dok se kod beležnika plaća prema potpisu. Dva potpisana ugovora, iznose 720 dinara a dobijaju ih obe strane ugovornice“, rekla je javni beležnik Višica Sretenović.

Za razliku od overe potpisa koju građani Bora mogu da obave u bilo kojoj javnobeležničkoj kancelariji u zemlji, za promet nepokretnosti  građani borske opštine isključivo se moraju obratiti javnom beležniku u Boru.

Počeo da radi javni beležnik u Boru, 21. jun 2017. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=wM7cVTYR9X4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *