Počinje obuka za upravnike zgrada

BOR, SRBIJA – Skupština Republike Srbije usvojila je krajem prošle godine Zakon o stanovanja i održavanju zgrada, koji treba da omogući minimum odražavanja svake zgrade prvenstveno radi bezbednosti građana. Njime se predviđa da svaka stambena zgrada mora da ima upravnika koga ili bira skupština stambene zajednice bira iz redova vlasnika stanova, na mandat od četiri godine ili može da da angažuje profesionalnog upravnika, a u slučaju prinudne uprave bira ga lokalna samouprava. Poslovima profesionalnog upravljanja mogu se baviti privredna društva ili preduzetnici, a profesionalni upravnik moraće da prođe obuku i dobije licencu. U ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da obuke počinju sredinom maja, traju tri nedelje i da ih sprovodi Privredna komora Srbije.

„Na osnovu iskustava zemalja u okruženju, očekuje se otvaranje između 15.000 i 20.000 novih radnih mesta u ovoj oblasti, a oni koji budu kao upravnici angažovani u većem broju stambenih zgrada, moći da zarade i mnogo više od prosečne plate. Procenjuje se da će u Srbiji angažovanje profesionalnog upravnika zgrade koštati od 200 do 350 dinara po stanu.“ – kaže Jovanka Atanacković, pomoćnik ministra u Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе 

U ovom ministarstvu očekuju da obuka i licence donose šansu za zapošljavanje velikog broja građana, bilo da odluče da postanu preduzetnici ili da budu zaposleni u firmi koja se bavi tom delatnošću.

Profesionalni upravnik stambene zgrade može da bude svako ko je završio bar srednju školu u trajanju od četiri godine, ko je položio ispit za upravnika i ko nije osuđivan za krivično delo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.