BOR – Sa prvim toplim danima, temperaturom iznad nule i najavom proleća počinje i sezona alergija. Uzrokuju je prvi pupoljci na drveću, koji se pojavljuju već tokom februara i marta, ali i cvetanje trava tokom kasnijih prolećnih i letnjih meseci.

Doskora smo imali sneg, tako da smo malo bili u zabludi da alergije neće još početi, međutim prolećni dani su već na pragu i ljudi koji imaju probleme sa alergijama su već počeli da osećaju tegobe. U ovo doba cveta drveće, odnosno pojavljuje se polen drveća, najviše polenovih zrna pravi breza, koja je jedna od vodećih alergogenih biljaka u rano proleće. Uglavnom je reč o drveću koje ima resice, to nije voće“, kaže dr Gordana Aleksić Icić, specijalista medicine rada – alergolog.

Simptomi alergije su vrlo prepoznatljivi i simetrični.

Većina onih koji imaju pravu alergiju na polen imaju tegobe poput svraba očiju, crvenila konjuktiva, suzenja očiju i pojačane nosne sekrecije, svraba nosa, mekih tkiva, usne duplje, kijanja u seriji ili suprotno tome imaju jako začepljen nos, pa im je disanje otežano. U slučaju da značajnije alergijski reaguju, mogu da se jave tegobe sa disanjem donjih disajnih puteva, poput nedostatka vazduha, kratkog daha, osećaja gušenja, kada već možemo govoriti o alergijskoj astmi. Jedna grupa pacijenata ima promene na koži, rukama, nogama, ili celom telu sa izraženim svrabom ili u vidu koprivnjače, koja upućuje pacijente da se jave lekaru“, ističe dr Gordana Aleksić Icić, specijalista medicine rada – alergolog.

S obzirom da su tokom hladnih dana aktuelni i virusi, važno ih je prepoznati i razlikovati. Simptomi kod alergija traju duže od virusne infekcije i uglavnom se javljaju u isto ili slično doba godine, mada to ne mora uvek da bude slučaj.

Onaj ko je alergičan ne mora svake godine da ima alergiju, što zavisi od količine polena u vazduhu, polinacije bilja u toj godini, dužine trajanja toplih dana i td. Pacijenti koji imaju alergijske tegobe neophodno je da urade alergijske kožne probe koje su zlatan standard u dijagnostici alergijskih bolesti“, ističe dr Aleksić Icić.

Od 2015. godine kada su u Boru odvojene primarna i sekundarna zdravstvena zaštita alergo test se više ne radi u Domu zdravlja, ali ga je moguće obaviti u privatnim ordinacijama u gradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *