Podela podsticaja za kupovinu pčelarske opreme i mehanizacije

BOR- Rešenja o dodeli subvencija,drugi put ove godine, podeljena su poljoprivrednim proizvođačima na području Bora. Ovoga puta  53 pčelara su dobila podsticaje za nabavku opreme, a 32 za kupovinu mehanzacije za obradu zemlje i zaštitu bilja.Grad Bor je za subvencije u pčelarstvu izdvojio dva i po miliona dinara, a za podsticaje pri kupovini mehanizacije dva miliona, a novac je poljoprivrednim proizvođačima već uplaćen. Za razliku od prethodnih, ove godine je bilo veliko interesovanje za sve mere, ali najviše za opremu u pčelarstvu i mehanizaciju gde je novac u potpunosti utrošen.

Kupio sam prikolicu za auto kojom sam već selio pčele. Rezultati su odlični,jer su košnice pune meda“, rekao je Nebojša Buzej, pčelar iz Slatine.

Konkursi za kupovinu ovaca i priplodnih junica je takođe završeni,ali novac za ovu vrstu podsticaja je polovično utrošen. Na jednoj od jesenjih sednica Skupštine Grada Bora biće doneta odluka o prenameni novca.

Od 25 miliona do sada smo utrošili sedam miliona dinara . Za stočarstvo nismo ispunili pa ćemo raspisati još jedan konkurs“, rekao je Ljubiša Repedžić  član Gradskog veća.

U lokalnoj samoupravi su izuzetno zadovoljni  ovogodišnjim interesovanjem za podsticaje. Situacija je značajno povoljnija, jer je agrani bužet krojen, pre svega, po meri poljoprivrednih proizvođača.

Grad Bor je davao subvencije za one mere koje ne finansira Vlada Republike Srbije ili je finansirao dodatne mere za koje se pokazalo veće interesovanje. Tako ćemo nastaviti i naredne godine, pre svega, kroz povećanje ukupnog fonda za poljoprivredu, broja mera i iznosa po merema,“dodao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

U ovoj sezoni preostalo je još da se tokom avgusta  raspiše i konkurs za kupovinu voćnih sadnica. Očekuje se da će i ova  mera lokalne samouprave naići na veliko interesovanje borskih poljoprivrednih proizvođača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *