Podrška nastavnicima i učenicima u prevenciji nasilja

MAJDANPEK – Vršnjačko nasilje među decom, istog, ili sličnog uzrasta dešava se najčešće u školama, gde bi, paradoksalno, deca trebalo da se osećaju najbezbednija. O bilo kojem uzroku nasilja da je reč, činjenica je da deca koja čine nasilje i koja ga trpe imaju problem. Iz tog razloga bi, škola, kao mesto gde deca provode najviše vremena trebalo da preuzme primarnu ulogu u prevenciji i zaštiti od nasilja.

Upravo sa tim ciljem, a u okviru Programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, učiteljice Osnovne škole „12. septembar“ učestvovale su minulog vikenda na seminaru posvećenom problemima vršnjačkog nasilja, održanom  u Regionalnom centru za obrazovanje u  Nišu.

Ovom prilikom nama i našim kolegama iz istočne i južne Srbije predočeni su tipovi i nivoi nasilja, kao i preventivne i interventne aktivnosti u suzbijanju ovog sve prisutnijeg problema“, kaže Slađana Paunović, učiteljica u OŠ „12 septembar“ u Majdanpeku, jedna od učesnica seminara.

Iskustvo je bilo dragoceno, jer smo kroz radioničarski rad, i simulacije bili u prilici da prepoznamo nasilje u svom početnom obliku .Osim nasilja između vršnjaka, tokom seminara prošli smo i druge oblike nasilja u školi, kao na primer nasilje u odnosu učenik-nastavnik“, dodaje Paunović.

Inače, kada je o vršnjačkom nasilju reč statistika je poražavajuća. Svako četvrto dete koje je ugnjetavano ozbiljno pati, a ako se problem ne prepozna na vreme, kod dece se mogu javiti ozbiljne psihičke smetnje. Zato su ovakvi i slični oblici edukacije dragoceni, jer ni vršnjačko nasilje nije nešto što se dešava samo nekom drugom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *