Pojačana kontrola alkoholnih pića

Poljoprivredni inspektori u Srbiji pojačano kontrolišu proizvodnju i promet alkoholnih pića, jer Zakon to izričito nalaže. Ipak, u prometu je i dalje velika količina alkoholnog pića bez deklaracije. Na taj način građani nisu sigurni u zdravstvenu ispravnost, država gubi više od 150 miliona evra.

SRBIJA-U proteklih godinu i po dana poljoprivredni inspektori su u Srbiji oduzeli i uništili više od 560 litara rakije u rinfuzu vredne oko milion dinara, a koja nije imala deklaraciju i nije prošla proveru bezbednosti po zdravlje ljudi.

U cilju praćenja bezbednosti i kvaliteta proizvoda na tržištu, tokom 2018. i prvom polugodištu ove godine, poljoprivredni inspektori su sproveli blizu 2.300 kontrola na pijacama i u ugostiteljskim objektima, kažu  u Ministarstvu poljoprivrede. I na području borskog i Zaječarskog okruga  inspektori  takođe redovno kontrolišu promet i proizvodnju  alkoholnih pića. Prema njihovim rečima, u trgovinama nisu nailazili na domaću rakiju bez akciznih markica, ali u ovoj godini u saradnji sa finansijaskom policjiom  u Knjaževcu su zapečaćena burad sa određenom količinom rakije, pošto firma nije bila registrovana za proizvodnju alkoholnih pića. Najviše  problema ima na  pijacama, jer se i dalje  prodaje rakija ispod tezge. Ukoliko se kod prodavaca nađe rakija bez deklaracije njima se pišu prekršajne prijave. Za sada je na području zaječarskog okruga registrovano samo sedam, a borskog šest proizvođaća alkoholnih pića.

I dalje, međutim, gotovo u  celoj Srbiji skoro da ne postoji turistička manifestacija na kojoj ne može da se pronađe domaća rakija bez akciznih markca, iako je Zakon to izričito  zabranio.  Očigledno da se naši proizvođači teško prilagođavaju zakonima, ali je i činjenica je da  nema ni dovoljno inspektora. Na ovaj način, osim što  građani ne mogu da budu sigurni u zdravstvenu ispravnost proizvoda, na gubitku je i država. Zbog neplaćanja poreza, prema nekim procenama, budžet Srbije na crnom tržištu jakih alkoholnih pića gubi godišnje više od 150 miliona evra.  Podaci pokazuju da neregistrovani proizvođači na tržište plasiraju oko 50 miliona litara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *