SRBIJA – Poslednjih dana deo populacije koji pati od sve prisutnijeg zdravstvenog problema, alergije na polen biljaka, ima izražene simptome. Pojačan svrab i suzenje očiju, kašalj, kijanje i otežano disanje. Razlog tome je polen ambrozije čija je koncentracija u vazduhu veoma pojačana. Cvetanje ambrozije odvija se inače u ovom periodu, pa su avgust i prvi deo septembra meseci kada osobe alergične na ovu biljku imaju i najviše tegoba, a ove godine, kažu stručnjaci, preti posebna opasnost.

Poslednji podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da su koncentracije polena ambrozije već u crvenoj zoni, da nadmašuju dozvoljene vrednosti, te da je samim time sasvim logično što su mnogi građani osetili simptome tako karakteristične za ovo doba godine.

Blago olakšanje, alergični na ambroziju mogu da osete ukoliko bude padavina, pa kiša spere polen.

Ove godine ambrozija će biti opasnija nego lani, pošto bi, kažu  stručnjaci, mogla da se „ukrsti“ sa koronom, odnosno dodatnu pretnju će predstavljati za sve koji se zaraze virusom koji takođe napada respiratorne organe.

Vreme za uništavanje ambrozije je prošlo, a sada bi taj postupak bio potpuno beskoristan. Ambrozija se uništava  pre nego što krene u intenzivnu fazu cvetanja, a kada počne da cveta kao sada, ova mera je kontraproduktivna jer još više rasipam polen, objašnjavaju u  Agenciji za zaštitu životne sredine.

Podsetimo, prošle godine su zabeležene rekordne koncentracije polena ove korovske biljke, te su čak i sugrađani koji nisu do tada imali probleme osećali određene tegobe.

Za one koji su veoma alergični na ambroziju spas bi mogao biti, beg u zone gde su znatno manje koncentracije polena. Osetljive osobe treba da znaju da Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje prostorija. Takođe, tada veš ne bi trebalo da sušiti napolju. Potrebno je nositi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Posle svake šetnje treba se presvući i oprati kosu pre spavanja, da bi se uklonio sav polen. Redovno treba prati ruke i ne dirati oči kad zasvrbe. Nos se može ispirati fiziološkim rastvorom, savetuju lekari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *