Pomoć starima u zaječarskim selima

ZAJEČAR – Slovenka Radić iz Velikog Izvora kod Zaječara  ima 76 godina i živi sama. Zabranu kretanja poštuje i jedna je od dvadesetak lica kojima volonteri iz ovog sela na dnevnom nivou donose osnovne životne namirnice.

„Snalazimo se, evo Neli mi je juče uslužio, pa ću da vidim ponovo. Ja da izlazi, ne smem više, jedino po avliju, inače dalje ne mogu. Šta ima će jedemo, šta nema ni car ne večera“, kaže Slovenka.

Volonteri iz Velikog Izvora na čelu sa poverenikom štaba za vanredne situacije Nelijem Nikolićem, od početka vanrednog stanja uspevaju da ispune sve što pred njih postave Štab za vanredne situacije i Crveni krst Zaječara. Zajedničkom koordinacijom  za sada sve funkcioniše po planu i svi koji su se javili, ili je neko od komšija javio na dnevnom nivou dobijaju potrebne namirnice.

Pre svega mi imamo obavezu da pomognemo starijim meštanima koji ne smeju da izlaze is svojih domova. Uz članove mesne zajednice veliku pomoć nam pružaju i volonteri iz našeg sela i imamo ih negde oko 20. Reč je o omladincima koji su nam na raspolaganju bukvalno 24 sata“, rekao je Neli Nikolić,  poverenik Štaba za vanredne situacije u Velikom Izvoru i predsednik Mesne zajednice ovog sela.

Nikolić dodaje da poseban problem predstavljaju porodice slabijeg matrijalnog stanja koje su svoje prihode obezbeđivale radeći u nadnici, i sada bukvalno nemaju od čega da kupe hranu.

„Ima nekoliko porodica koje su u baš teškoj situaciji. Oni su radili u nadnicama i poslednjih desetak dana kako nema posla, neke od njih bukvalno nemaju ni za hleb. Oni su nam veliki problem, ali se nadam da ćemo u saradnji sa Crvenim krstom i Štabom za venredne situacije obezbediti hranu i sve što im je neophodno što pre“, kaže Nikolić, koji lično dnevno obiže i po desetak porodica.

U međuvremenu Štab za vanredne situacije u Zaječaru doneo je meru koju će grad Zaječar sprovesti kako bi pomogao najugroženijim građanima. Kako je rečeno na sednici Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, u cilju nabavke paketa osnovnih životnih namirnica i higijenskih sredstava, koja će se deliti ugroženim licima na teritoriji grada Zaječara, koristiće se sredstva koja su predviđena za ove namene, kao i sredstva stalne budžetske rezerve grada Zaječara.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *