Ponovo se uvode zdravstveni centri i dopunski rad lekara

Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji će se pred poslanicima Skupštine Srbije naći krajem meseca, predviđa ponovno spajanje domova zdravlja i bolnica. Na osnovu ovog zakona doktori iz državnih ustanova imaće pravo na dopunski rad kod drugog poslodavca.

 SRBIJA, BOR – Sve zdravstvene ustanove u Srbiji, izuzev apoteka, koje ostaju u nadležnosti lokalnih samouprava, prema predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti, preći će u nadležnost Republike ili Pokrajine. Od opštih bolnica i domova zdravlja, prema predlogu Zakona koji je u skupštinskoj proceduri, formiraće se zdravstveni centri, a zdravstveni radnici ponovo će dobiti mogućnost da dopunski rade kod svog ili drugog poslodavca. Ovo su najznačajnije novine u odnosu na važeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti iz 2005. godine, o kojima bi poslanici trebalo da se izjasne tokom proleća. Ponovnim formiranjem zdravstvenih centara bi se bolje iskoristili prostor i oprema, a pre svega kadrovi, smatra direktor Opšte bolnice u Boru dr Goran Joksimović.

Mi smo se sa razdvajanjem zdravstvenih ustanova, susreli sa dosta problema. Što se iskorišćenja opreme i prostornih kapaciteta tiče, tu nije bilo problema, jer imamo dobru saradnju sa Domom zdravlja, ali nas je najviše pogodilo kadrovsko pitanje, jer smo od 2015. godine od jedne male zdravstvene ustanove napravili još dve manje. Najveći problemi su na odeljenjima pedijatrije i ginekologije, koja osim dežurstava imaju uvedenu i pripravnost, a sa malim brojem izvršilaca nema smenskog rada, usled čega smo morali da angažujemo druge radnike koje smo plaćali iz sopstvenih sredstava. Spajanjem dobijamo kopletiranje dve vrlo vitalne službe za funkcionisanje jedne zdravstvene ustanove ovog tipa“ ističe dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice Bor.

Zakonom iz 2005. godine uvedena je mogućnost da zdravstveni radnik zaposlen puno radno vreme u državnoj ustanovi može da radi do trećine radnog vremena, sa ugovorom o dopunskom radu, i u privatnim zdravstvenim ustanovama. Ova mogućnost je bila vremenski ograničena do decembra 2008., ali je sedam godina kasnije, medicinarima opet dozvoljeno da rade za više poslodavaca. Sad je precizirano da recimo lekar može da ima najviše tri ugovora o dopunskom radu, i to najviše do jedne trećine radnog vremena.

„Činjenica da će „državni lekari“ ugovore moći da sklapaju i sa svojim i drugim poslodavcima, jedna je od mera da se zadrži zdravstveni kadar, jer odliv lekara postoji“, kaže dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice Bor i dodaje da su lekari sa važećim licencama, dužni da o vremenu dopunskog rada obaveste poslodavca, kako bi mogli da ispune obaveze u primarnoj ustanovi u kojoj rade.

Praksa je pokazala da je rad zdravstvenih centara racionalniji nego odvojeni rad bolnica i domova zdravlja. Formiranjem jedne ustanove državi će, uz bolje iskorišćenje kadrova, osim kontrole bolnica, koje trenutno finansira, biti omogućena i adekvatnija kontrola finansija domova zdravlja koji su pod ingerencijom lokalnih samouprava.

Ponovo se uvode zdravstveni centri i dopunski rad lekara, 19.mart 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.