Portreti Ratka Jankovića u februaru ponovo pred beogradskom publikom

BOR – Priznati borski slikar Ratko Janković, poznat kao vrsni umetnik širokog slikarskog opusa, učesnik kolektivnih i autor brojnih samostalnih izložbi, 2017. završio je i 2018. godinu započeo je izlaganjem portreta u kući Đure Jakšića u popularnoj beogradskoj Skadarliji. Interesovanje za izložbu, koju su otvorili istoričari umetnosti Sofija Ljubičić i Milutin Dedić, je bilo veliko.

Ja sam prezadovoljan posetom i posebno kritikama i zapravo sam bio iznenađen koliko su posetioci bili zadovoljni izložbom. Kažu da se portretom danas bavi malo slikara, ja sam portrete počeo da slikam davnih -80-tih godina, pre svega su to bili portreti ćerke, supruge, autoportret, a pre dve – dve i po godine, sam ozbiljnije počeo da se bavim portretima pre svega kolega slikara, i poneke javne ličnosti radi prepoznavanja“, kaže Ratko Janković, samostalni umetnik iz Bora.

Poštovaoci likovne umetnosti u Beogradu portrete Ratka Jankovića moći će da pogledaju i u galeriji Ikar u Zemunu, od 14. februara do 9. marta. 

U kući sam izložio 34 porteta, zato što je galerijski prostor mali, a u Zemunu biće izloženo blizu 60 portreta. Sa ovom izložbom idem i za Novi Sad, a po povratku ću napraviti izložbu i u Boru, jer borani nisu videli sva moja dela. Dosta slika je otuđeno, ali ću pokušati da ih pribavim za izložbu u našem gradu“, dodaje Ratko Janković, samostalni umetnik iz Bora.

Osim izložbe portreta, beogradskoj publici će u toku godine biti predstavljeni i prepoznatljivi petlovi Ratka Jankovića, koji su kao slikarski motiv neraskidivi deo stvaralaštva ovog poznatog borskog umetnika.

Portreti Ratka Jankovića u februaru ponovo pred beogradskom publikom, 13. januar 2018 (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=ZLtvXZhDKYs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *