Poslednje pripreme pred početak nove školske godine

0

U borskim osnovnim školama u toku su poslednje pripreme za početak nove školske godine. I dok se učitelji spremaju za doček budućih prvaka, nastavnici pripremaju nove planove iz tri „redizajnirana“ predmeta za sedmi razred. Dobra vest stiže borskim prosvetarima jer se ne očekuju tehnološki viškovi, kao i roditeljima učenika nižih razreda koji će i ove godine dobiti komplete udžbenika koje je kao i pribor za prvake obezbedio Grad Bor.

BOR – Sve škole na teritoriji grada Bora raspust su iskoristile da se dobro tehnički i kadrovski pripreme za početak nove školske godine, kao i da urede školske objekte.

Većina škola je obuhvaćena kapitalnim investicijama u sklopu plana koji je Gradska uprava napravila i realizovala. Najveća investicija je zamena stolarije na OŠ „3. oktobar“, a i ostale škole su obuhvaćene ovim kapitalnim investicijama. Očekujemo da Gradska uprava raspiše javnu nabavku za izradu idejnog projekta za sanaciju čitavog objekta u kom se nalaze tri škole: ŠOSO „Vidovdan“, Sveti Sava i Branko Radičević, a takođe ovom sanacijom biće obuhvaćena i Mašinska škola“, kaže Radiša Petković, koordinator rada borskih osnovnih škola.

Kada je reč o novinama, izmene u planu i programu ove godine očekuju samo sedmake.

„Učenike sedmog razreda od 2. septembra očekuje novi plan i program kada su u pitanju predmeti Tehnika i tehnologija, Informatika i Fizičko i zdravstveno vaspitanje. Što se tiče Tehnike i tehnologije biće tu mnogo novina u smislu praktičnih znanja koja su potrebna deci tog uzrasta, npr: rukovanje električnim aparatima, kako uštedeti energiju i td. Što se tiče informatike gledalo se prilikom pravljenja novog programa da deci on bude interesantan jer njihova interesovanja na tom uzrastu prevazilaze stari program, a kada je u pitanju Fizičko i zdravstveno vaspitanje taj program će imati mnogo sadržaja o pravilnoj ishrani i zdravim stilovima života“ dodaje Radiša Petković, koordinator rada borskih osnovnih škola.

Osim za sedmi, promenjen je i pravilnik za osmi razred, ali će stupiti na snagu tek u školskoj 2020/2021. godini.

„Na taj način Ministarstvo će zaokružiti čitav drugi ciklus sa novim planom i programom što će svakako pratiti i osavremenjavanje učionica. U cilju pripreme digitalnih učionica, počelo se sa uvođenjem brze mreže interneta i skoro sve škole na teritoriji grada Bora su uključene u taj projekat“, ističe Radiša Petković.

Kada je reč o kadrovima, kako ističe Radiša Petković ni ove godine se ne očekuju tehnološki viškovi.

Kao korodinator rada osnovnih škola na teritoriji grada Bora mogu sa zadovoljstvom da kažem da neće biti velikih problema niti će iko ostati bez posla. Prosvetni radnici koji gube fond časova biće zbrinuti u nekoj od škola koje imaju potrebe za radnim mestima odnosno za tom strukom, tako da smo manje više rešili sve. Ovih dana ćemo imati nekoliko sastanaka i kolegijuma po tom pitanju i da potpuno spremni i kadrovski uđemo u novu školsku godinu, kaže Radiša Petković.

Zahvaljujući lokalnoj samoupravi đaci nižih razreda i ove godine dobiće besplatne udžbenike, a prvaci i komplete đačkog pribora.

„ I ove godine kao i prethodnih godina Gradska uprava finansira nabavku kompleta udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda i  ove komplete dobijaju svi učenici bez obzira na materijalni i socijalni status, što jako puno znači porodicama koje imaju dvoje, troje i više dece. Takođe, u septembru, isto kao i prethodnih godina, prvaci će dobiti komplet pribora, koji im je potreban tokom školovanja i mislim da su ove dve stvari jako značajne, da je grad imao puno razumevanje i nadam se da će i ubuduće ostati ova praksa“, dodao je Radiša Petković.

Ove školske godine u klupe osam osnovnih škola, pet u gradu i tri u selima, prvi put će sesti oko 400 mališana rođenih od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *