Poslednji rok za povraćaj PDV-a na opremu i hranu za bebe?

0

 

Pravo na povraćaj poreza na dodatu vrednost za kupovinu hrane i opreme za bebe sada se može ostvariti za iznos do 75 hiljada dinara, dok su roditelji do sada mogli da ostvare povraćaj do 73 hiljade i 847 dinara – saopštila je Poreska uprava. U prvoj godini starosti bebe, kupac hrane i opreme može da ostvari refundaciju PDV-a u iznosu od skoro 43 hiljade, a od navršene prve do druge godine starosti bebe, nešto više od 32 hiljade dinara.

Poreska uprava naglašava da su izmenjeni i limiti koji se odnose na neto prihod i ukupnu imovinu roditelja i staratelja.  Da bi ostvarili pravo na povraćaj poreza za opremu za bebe, ukupan neto godišnji prihod domaćinstva ne sme da bude veći od milion i skoro 29 hiljada dinara, što je ukupan mesečni prihod oko 85 hiljada. Drugi uslov je i da ukupna vrednost imovine roditelja, odnosno staratelja, na koju se plaća porez u skladu sa propisima treba da bude manja od 25 miliona i nešto više od 81 hiljade dinara.

Roditelji koji žele da ostvare pravo na refundaciju poreza na dodatu vrednost za kupovinu hrane i opreme za bebe do 17. februara imaju rok da zahtev podnesu nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave u mestu prebivališta podnosioca zahteva. Uz zahtev koji popunjavaju roditelji, potrebno je podneti i fiskalne isečke, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundacija poreza na dodatu vrednost može se ostvariti za kupovinu mleka za odojčad, kašica, kreveca, kolica, stolica za hranjenje, stolica za automobil i pelena.

Poreska uprava naglašava da pravo na povraćaj PDV-a traje do usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Ovaj Zakon trebalo bi da na snagu stupi do aprila, pa ukoliko do toga dođe ovaj februarski rok je poslednji u kome će roditelji moći da refundiraju troškove na osnovu povraćaja PDV-a.

 

 

 

Poslednji rok za povraćaj PDV-a na opremu i hranu za bebe?,4. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *