Potpuno drugačija ekološka slika Bora

0

Bor danas i Bor pre dolaska Ziđina razlikuju se k’o nebo i zemlja, jer je kineski investitor za kratko vreme učinio neverovatne promene. Rekultivisane su velike površine degradirane rudarenjem, a novoizgrađeni i rekonstruisani metalurški kompleks pokazuje koliko energije i sredstava kompanija ulaže u zaštitu životne sredine, kaže državni sekretar.

BOR, SRBIJA ZIĐIN KOPER –  Predstavnici Ministarstava zaštite životne sredine Republike Srbije boravili su 27. juna u radnoj poseti Boru, gde su posetili rudnike i proizvodne pogone Srbija Ziđin Koper.  Menadžment kompanije, na čelu sa zamenikom generalnog direktora zaduženog za ekologiju Zou Gangom,  predstavio je gostima detaljan izveštaj o aktivnostima na polju zaštite životne sredine u proteklom periodu, a oni su se na terenu uverili u rezultate realizovanih projekata rekultivacije degradiranih površina i izgradnje novih postrojenja u službi zaštite vode, vazduha i zemljišta.

Državni sekretar Aleksandar Dujanović je sa svojim saradnicima razgledao rudnike „Novo Cerovo“ i „Veliki Krivelj“, novu flotaciju, kao i ozelenjene brane 1 i 2 flotacijskog jalovišta, dok je  najviše vremena tokom ove posete posvećeno novim proizvodnim pogonima TIR-a i predstavljanju inovativne tehnologije i opreme koja je doprinela smanjenju emisije sumpor-dioksida.

On je na terenu konstatovao da je Ziđin ostvario odlične rezultate u oblasti zaštite životne sredine, bolje od onih koji se mogu sagledati u dokumentaciji i izveštajima dostavljenim resornom ministarstvu.

„Za sve je potrebno vreme, a vi ste u kratkom periodu napravili velike promene. Stanje na terenu je potpuno drugačija ekološka slika od one koju pamtim pre dolaska kompanije Ziđin. Kako bi se u narodu reklo „nebo i zemlja“ . Rekultivisane su velike površine degradirane rudarskim aktivnostima, a novoizgrađeni i rekonsturisani kompleks TIR-a  pokazuje koliko energije i sredstava kompanija ulaže u zaštitu životne sredine.  Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine u vrhu svojih prioriteta imaju održiv ekonomski razvoj Srbije, vodeći računa o zaštiti životne sredine i dobrobiti svih građana. Intenzivno radimo na „zelenoj tranziciji“ Srbije i zadovoljstvo nam je da u tome imamo nesebičnu podršku srpske privrede i stranih investicionih partnera, među kojima je i Srbija Ziđin Koper“, rekao je Dujanović.

On je još jednom naglasio da će se saradnja Ministarstva zaštite životne sredine i Ziđina nastaviti u budućnosti i obećao podršku u realizaciji projekata koji su u saglasnosti sa najvišim ekološkim standardima. Dujanović je dodao i da kompanija može da računa na ažurnost ministarstva prilikom ocene studija o uticaju na životnu sredinu u daljim rudarskim aktivnostima.

Na završnom sastanku u Generalnoj direkciji, članovi delegacije sumirali su  utiske posete i ocenili je veoma korisnom za jasnije sagledavanje celokupne ekološke situacije u Boru. Bila je ovo prilika da se dogovori naredni susret za razgovor o novim projektima zelene energije i održivog rudarstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *