Povećan broj pacijenata usled promene vremena

BOR-Od ukupno 173 intervencije  u Hitnoj službi Doma zdravlja u Boru tokom vikenda, desetak pacijenata pomoć je zatražilo zbog hronično opstruktivne bolesti pluća. Lekari kažu da je to zbog povećane vlažnosti u vazduhu.

Bila su velika isparavanja zbog velike količine padavina, a ovi hronični bolesnici  neverovatno reaguju na promenu vlažnosti“, rekla je dr Slađana Jovanović, pomoćnik direktora Doma zdravlja u Boru.

Zbog nepovoljnih klimatskih uslova za desetak odsto povećan je i broj ostalih pacijenata, a najčešće su se javljali zbog ujeda insekata, stomačnih problema i kolapsa usled niskog pritiska.

„Uz to je čest akutni koronarni sindrom, bol u grudima, lupanje srca, prouzrokovano padom pritiska. Naš je apel da se ne pije sol i voda, jer izaziva težu reakciju nego pad pritiska. Ujedi insekata su takođe prisutni, ali sa burnijim reakcijama kao i stomačni problemi, učestali u ovo vreme, i najčešće su virusni“, naglasila je dr Jovanović.

Bolesni, ali i zdravi ljudi teško se prilagođavaju klimatskim promenama. Zbog toga je neophodno da što više slušaju savete lekara.

„Nije bitno koliko jedemo, već je važan unos tečnosti,  da više pijemo prirodne sokove, vodu i  jedemo kuvana jela, voće povrće, da izbegavamo tešku hranu, roštilje i prilagodimo terapiju postojećim uslovima“, dodala je dr Slađana Jovanović .

U normalnim okolnostima lekari savetuju da se dnevno popije do dva litra tečnosti, a u postojećim ulovima kada je temperatura visoka, tu količinu značajno povećati. Takođe bolesnima, ali i zdravima se savetuje da ne izlaze iz kuće od 11 do 17 sati, da se na plažama ne izlažu suncu po najvećoj vrućini, i da obavezno koriste zaštitne kreme, kapu i zaštitne naočare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.