Povećan broj uboda krpelja

MAJDANPEK – U Higijensko – epidemiološkoj službi Doma zdravlja „Doktor Veroljub Cakić“ u Majdanpeku ovog leta beleže povećan broj uboda krpelja. Ukupno je prijavljeno 34 slučaja, ali je pretpostavka je taj broj znatno veći, s obzirom na to da se ne javljaju svi lekaru, što je pogrešno, kažu u ovoj službi, imajući u vidu da se u prva 24 sata, u velikoj meri, mogu sprečiti neželjene posledice, ukoliko je krpelj bio zaražen.

Od svih prijavljenih, samo je jedan slučaj bio sumnjiv, ali je dodatnim analizama utvrđeno da je u pitanju bila samo nešto burnija reakcija“, kaže  Dragana Janković, iz Higijensko – epidemiološke službe, koja dodaje da se nikako ne preporučuje, prilikom samostalnog vađenja krpelja, korišćenje  hemijskih sredstava poput alkohola, benzina, parfema i drugih preparata, jer je efekat samo kontraproduktivan.

Krpelj je, inače, sitan parazit koji živi u bujnom rastinju i visokoj travi koju treba izbegavati tokom letnjih meseci, tačnije od ranog proleća do kasne jeseni, koliko traje sezona krpelja. Osim bakterijom Borelija, ovaj parazit može biti zaražen i virusom encefalitisa, koji se, takođe, može preneti na čoveka.

Zato posle svakog boravka u prirodi treba temeljno pregledati celo telo i kosmati deo glave, savetuju stručnjaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *