Povećana koncentracija PM 10 i PM 2,5 čestica u vazduhu u Boru

BOR – Zagađenje vazduha u Boru, posebno u jutarnjim satima, koje je izuzetno izraženo bilo tokom juna nastavljeno je u i julu.

Na četiri merne stanice, u Krivelju, Brezoniku, Gradskom parku i kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju prvog dana jula nisu izmerena znatna povećanja koncentracije sumpor dioksida, ali je u jutarnjim satima bilo očigledno da dima ima. U Gradskom parku, jedinoj mernoj stanici koja satno meri koncentraciju suspendovanih odnosno PM čestica, izmereno je najveće povećanje ove godine. Koncentracija takozvanih suspendovanih odnosno PM 10 čestica iznosila je 150 mikrograma po metru kubnom, tri puta više u odnosu na zakonom propisanu maksimalnu dozvoljenu prosečnu dnevnu vrednost. Slično je bilo i sa manjim PM 2,5 česticama kojih je bilo oko stotinu mikrograma po metru kubnom, četiri puta više u odnosu na maksimalnu dozvoljenu prosečnu dnevnu vrednost.

Prema podacima Svetska zdravstvene organizacije upravo ove čestice su i najopasnije za zdravlje ljudi, jer dolazi do njihovog taloženja u plućima o mogu da izazovu oboljenja disajnih puteva, emfizem, bronhitis ili astmu, a najugroženiji su hronični i plućni bolesnici, trudnice i starije osobe. Takođe, zbog otežanog disanja one utiču i na rad srca

U Boru je ovaj problem dodatno izražen jer se u njima nalaze teški metali, nikl, kadmijum, olovo i arsen.

PM 10 čestice su veličine od 2,5 do 10 nano metara, odnosno manje od sedmine debljine dlake kose. Iako svega jedan odsto ovih čestica može prilikom udisanja da dospe do pluća, ukoliko se to desi, one se talože u aveolama i između ostalog smanjuju razmenu kiseonika i ugljen dioksida čime skraćuju dah, što dovodi do većeg naprezanja srce, a kod dužeg izlaganja i do upalnih procesa, bronhitisa ili astme.

Prema svetskim studijama, što su manje čestice, to su opasnije. U Srbiji za sada ne postoje zakonske regulative za satno zagađenje bilo PM 10 česticama ili manjim, već samo za dnevnu prosečnu vrednost, koja za PM 10 čestice iznosi 50, a za manje PM 2,5 čestice iznosi 25 mikrograma po metru kubnom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.