“Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme”

ZAJEČAR – Kao dragoceni slikovni izvori, prikupljene razglednice Zaječara, čuvaju sećanja o gradu na Timoku. Autor izložbe Nina Pogarčić, istoričar umetnosti i viši kustos u Narodnom muzeju rekla je prilikom otvaranja da izabrani topografski motivi na ovim razglednicama prikazuju kako je Zaječar tokom nešto više od jednog veka menjao svoj lik, ali i kako su se uporedo sa tim promenama menjale i same razglednice, kao nosioci informacija o gradu i vremenu.

Na izložbi koja je koncipirana hronološki i po tematskim celinama se može pratiti kako se naš grad razvijao od pojave prve razglednice 1896. godine, pa sve do štampanja poslednjih razglednica u period od 2013. do 2017. godine. Želeli smo da oživimo sećanja starijih Zaječaraca, a da mladima omogućimo da steknu neka nova saznanja, i svima zajedno ukažemo na bogato kulturno nasleđe našeg grada”, kaže Nina Pogarčić.

Od ukupno 227 evidentiranih topografskih razglednica, na izložbi je predstavljeno 108 razglednica koje se čuvaju u Narodnom muzeju „Zaječar“, Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar, Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru, kao i u privatnoj kolekciji Miodraga Vučkovića, pasioniranog zaječarskog kartofila. Direktor Muzeja Maja Živić se nada da je ovo prvi i poslednji put da se ovako otvara izložba i ističe da će Zaječarci sigurno imati priliku da uživaju u njoj.

Ova izložba je bila zamišljena drugačije, pre svega što je vezana za Zaječar, za Zaječarce, pa je trebalo da bude otvorena na zaječarskom skveru, zbog čega je i rađena na panoima od foreksa, tako da može da podnese različite atmosferske prilike i trebalo je da je otvorimo 12. novembra. Sada smo je otvorili na ovakav način, nadam se i prvi i poslednji put”.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a biće izložena na gradskom trgu čim epidemiološki uslovi to dozvole.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *