Predavanja u Šarbanovcu

BOR – Na području borskog okruga nema velike pojave mikotoksina na poljoprivrednim kulturama, iako su bili povoljni vremenski uslovi za njihov razvoj, rezultati su ispitivanja stručnjaka Poljoprivredno savetodavne službe u Negotinu. Na predavanjima u Šarbanovcu kod Bora je istaknuto da je u poslednje vreme jedan od najprisutnijih plesan -aflatoksin na usevima kukuruza koji bi pre svega trebalo isključiti iz ljudske i stočne ishrane, ali bi bilo takođe neophodno pravilno pripremeti i skladišta za prijem ove kulture.

U skladištima mora da se vodi računa o odgovarajućoj vlažnost, temperaturi i dezinfikciji. Ratari koji još uvek nisu obrali kukuruz mora da pripaze i na vlažnost zrna“, rekao je stručni saradnik za ratarstvo –PSSS Negotin Vladica Gavrilović i dodao da za narednu proizvodnu godinu ratari bi trebalo da deluju preventivno i to pravilnim odabirom hibrida kukuruza.

Oragnizator stručnih predavanja u oblasti poljoprivrede je Opština Bor.

„Opština Bor se trudi da preko ovih predavanja poljoprivredne proizvođače upozna sa novim dostignućima u ovoj oblasti. Održali smo predavanja u Šarbanovcu i Zlotu, a naredne nedelje organizovaćemo i u Gornjanu“, istakao je član Opštinskog veća u Boru Aleksandar Micić.

Osim o suzbijanju mikotoksina, na stručnim predavanjim u Šarbanovcu se razgovaralo i o ostalim aktuelnim temama, predlogu Zakona o zaddrugarstvu i tek usvojenom Zakonu o rakijama kao i o Ipard programima u oblasti ruralnog razvoja, koji se sufinansiraju sredstvima Evropske unije.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3dhfvp“ allowfullscreen ]
Predavanja u Šarbanovcu, 12. novembar 2015… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *