Predstavnici OEBS-a u poseti Boru

BOR – U Boru živi 27 nacionalnih manjina i lokalna samouprava je od uvek ozbiljno pristupala rešavanju njihovih problema. Bor kao rudarski grad od uvek je tražio vredne ljude koji su dolazili iz svih krajeva i niko ih nije pitao koje su nacionalne pripadnosti, već kako mogu da doprinesu njegovom razvoju, rekao je Aleksandar Milikić u razgovoru sa delegacijom Kancelarije visokog komesara nacionalnih manjina iz Haga.

„Opština Bor kroz institucije, pre svega Centra za kulturu, poštuje i gaji tradiciju u skladu sa finansijskim mogućnostima. Imamo programe koji se odnose na očuvanje običaja nacionalnih manjina i to ćemo podržavati i u narednom periodu“, rekao je predsednik Opštine Bor Aleksadnar Milikić.

Brojne institucije i Centar za kulturu raznim manifestacijama i redovnim programima uspevaju da održe tradiciju nacionalnih manjina. U saradnji sa civilnim faktorima i savetima nalaze se mogućnosti da se njihov položaj unapredi.

Nama je bitno da svi zajedno negujemo toleranciju, želju za zajedničkim životom koja nije i nikada neće biti narušena“, dodao je Milikić.

U nameri da zajednički rešavaju probleme nacionalnih manjina Nataša Andonov Karter je dodala da oni pokušavaju da bar jednom godišnje posećuju Bor.

„Uvek smo u kontaktu sa vama i drago nam je što imamo priliku da pričamo o temama od zajedničkog interesa, posebno o nacionalnim manjinama“, dodala Nataša Andonovski Karter.

U cilju rešavanja problema nacionalnih manjina borska lokalna samouprava je formirala savet i radno telo za međunacionalne odnose.

 

Predstavnici OEBS-a u poseti Boru, 13. jul 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.