Preporučuje se zaoravanje žetvenih ostataka

BORSKI OKRUG – Žetva na području borskog okruga, je, uglavnom, završena, a veliki broj poljoprivrednih proizvođača odmah nakon skidanja letine, pali strništa. Ta mera nema nikakav pozitivan efekat  na zemljište, već samo utiče na njegovu degradaciju.

Paljenjem se stvara visoka temperatura, koja uništava korisne mikroorganizme zemljišta, kišne gliste i druge sitne životinje koje su važne za ravnotežu i stvaranje humusa. Takođe se gubi značajan deo organske materije odnosno humusa, kao i sav azot. Paljenje stništa može izazvati i požare velikih razmera, koji mogu dovesti do nesagledivih posledica za ljude i materijalna dobra.

Zato se savetuje poljoprivrednim proizvođačima da odmah nakon završene žetve obave zaoravanje žetvenih ostataka, a prednosti ove mere su velike. Pre svega zemljištu se vraća deo hranljivih materija koje su žetvom smanjene, ali se uništavaju i ponikli korovi. Zaoravanjem se poboljšava vodni režim koji sprečava isparavanje vlage iz zemljišta. Ljuštenje oranice treba obaviti odmah posle žetve, jer u to vreme zemljište još uvek sadrži izvesnu količinu vode, što omogućava kvalitetno izvođenje ove mere. Paljenje strništa je, inače,  zakonom zabranjeno, novčane kazne iznose od 300.000 do milion dinara za pravna lica, a od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica.

Osim novčanih , poljoprivredni proizvođači mogu dobiti i kaznu pasivnog statusa što znači da za određeno vreme ne može da ostvaruje podsticajna sredstva, kaže Vladimir Stanković iz PSSS-a Negotin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *