Prinosi kukuruza i suncokreta odlični

BORSKI OKRUG-Tropska temperatura poslednjih dana neće uticati na razvoj kukuruza i suncokreta na području  borskog okruga, jer su ove dve ratarske kulture u odličnom stanju. Zahvaljujući dovoljnoj količini padavina, koje su uz to i pravilno raspoređene, većina ratara je ove godine zadovoljna posebno rodom kukuruza koji je zasejan na oko 20 hiljada hektara. Oni proizvođači koji su primenili kompletnu agrotehniku mogu da očekuju rod veći od šest tona po hektaru,kaže Vladica Gavrilović,direktor PSSS u Negotinu. Ima, međutim, manji broj parcela na kojima su prinosi značajno manji. Miodrag Filipović iz borskog sela Bučje kaže da je kukuruzom zasejao tri hektara. Primenio je agrotehniku,ali na ovom području nije bilo dovoljno padavina.

Kod nas nije bilo kiše pa su usevi suvi, kukuruz posebno. Kod mene je rod manji za 40 odsto“, rekao je Miodrag Filipović, poljoprivredni proizvođač iz Bučja.

Ranije nego prethodnih godina u Negotinu i Kladovu  počela je žetva suncokreta, koji je takođe dobro rodio. Sa oko sedam i po hiljada hektara pod suncokretom očekuje se prosečan rod  od oko tri tone. Dobri prinosi, kakvi se odavno ne pamte i porede sa onima u Vojvodini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.