„Pripovetke jednog kaplara“

KLADOVO – Na letnjoj pozornici Doma kulture u Kladovu glumac Narodnog pozorišta Zoran Ćosić i njegova supruga Nina, inače član Simfonijskog orkestra RTS -а, dočarali su govorom i muzikom, Nušićeve malo poznate priče iz „Pripovetke jednoga kaplara“. Ovo Nušićevo delo, opisuje period srpsko – bugarskog rata, s kraja 1885. do početka 1886. godine. U fokusu su mali, obični ljudi koji u ratnom vrtlogu i dešavanjima po pravilu uvek stradaju.

Delo je uobličeno u dvadesetak priča, specifičnih i jednako zanimljivih, a dramski umetnik Zoran Ćosić  u predstavi iznosi delove pripovetke i kaže da ga je Nušićevo delo osvojilo na prvo čitanje pa je odlučio da komad pretoči u pozorišnu predstavu. On je Kladovskoj publici prezentovao potresne, dramatične i tragične, ali i duhovite situacije u kojima su se našli  likovi koji defiluju  zbirkom pripovedaka koja se ubraja u izuzetno vredno literarno Nušićevo delo pretočeno u uzbudljiv pozorišni čin.

Kazivanje Zorana Ćosića upotpunjeno je muzikom koju izvodi njegova supruga  Nina. Ona​ kaže da nije neobično da neko ko se bavi muzikom ima dodirnih tačaka i sa pozorištem.​

Pripovetke jednog kaplara su svakako ostavile značajan utisak na kladovsku publiku koja je nakon dužeg perioda pauze na kulturnoj sceni usled aktuelne epidemiološke situacije ponovo mogla da uživa i prati dešavanja na pozornici.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *