Priprema automobila za duže putovanje

BOR – Sezona godišnjih odmora je u toku, a mnogi se odlučuju da na letovanje krenu sopstvenim automobilom. To je sigurno najzgodniji način da se stigne do krajnjeg odredišta, ali je ukoliko se spremate na duže putovanje autom, neophodno da vozilo bude potpuno ispravno, kao i da poseduje propisanu opremu.

Priprema automobila za duže putovanje podrazumeva obaveznu opremu koja po našem pravilniku treba da sadrži svetlo odbojni prsluk, sigurnosni trougao, sajlu za vuču, rezervni pneumatik, odnosno komplet za reparaciju pneumatika i ako se putuje u Grčku preko Makedonije ili Bugarske, potreban je i protivpožarni aparat koji je neophodan prema propisima tih dveju zemalja. Pre polaska treba da se provere uređaji za upravljanje, zaustavljanje, takođe i ulje u motoru i pritisak u pneumaticima koji može da utiče na bezbednost ali i na potrošnju vozila„, kaže Slobodan Milosavljević, komandir u saobraćajnoj policijskoj ispostavi PU Bor.

 Osim ispravnosti vozila i opreme, za putovanje van granica naše zemlje neophodno je i pribavljanje određene dokumentacije.

Što se tiče vozačke dozvole, nova, biometrijska dozvola je priznata od strane svih zemalja u okruženju tako da nije neophodna međunarodna dozvola, ako vozač upravlja tuđim vozilom potrebno je međunarodno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom i ako kreću put Makedonije i Bosne treba da poseduju zeleni karton„, kaže Slobodan Milosavljević, komandir u saobraćajnoj policijskoj ispostavi PU Bor.

 Za nepoštovanje pravila u saobraćaju – vožnju pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, vožnju bez pojasa, propisane su i novčane kazne, kazneni poeni ili zatvorske sankcije, a pre svega, ugroženi su životi putnika. Zato treba biti maksimalno oprezan, odmoran i koncentrisan u vožnji, naročito na dužim relacijama.

 

Priprema automobila za duže putovanje, 22. jun 2017. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=tZeQUyQP4SY

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.