Priprema za prolećnu setvu

BORSKI OKRUG – Optimalni rok za pripremu zemljišta za prolećnu setvu trebalo bi da počne kada se temperatura vazduha ustali na oko deset stepeni. Na području borskog okruga najzastupljenija jara kultura je kukuruz koji bi ove sezone trebalo da zauzme oko 20.000 hektara oranica. Predsetveni radovi predviđaju pravovremenu i doziranu prihranu zemljišta, ali i pripremnu obradu zemljišta gde je nakon oranja potrebno zatvoriti brazdu da bi se sprečilo odavanje vlage.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apeluje na poljoprivrednike da prilikom setve isključivo koriste deklarisano seme. Prednosti upotrebe deklarisanog semena su brojne. Seme je bez prisustva bolesti, korova i štetočina, kontrolisano je od nadležnih službi, a korišćenjem ovog semena povećava se prinos, ali i stabilnost kvaliteta.

Preporuka agronoma za brdsko-planinske predele su hibridi kraće vegetacije, a u nižim predelima hibridi iz grupe FAU 500 i 600. Stanje ozimih useva na području borskog okruga je dobro. Vlage ima dovoljno u zemljištu, ali kao i u pripremi za predstojeću setvu treba obaviti prihranu useva KAN đubrivom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *