Pripreme za Badnji dan

BOR – Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar, pripremaju se za proslavu Badnjeg dana, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću. Zapravo, pripreme počinju mnogo ranije, jer period od Svetog Nikole jeste svečarski period, gde se porodica okuplja i, poštujući razne običaje, priprema se za dan rođenja Isusa Hrista.

Treće nedelje pred Božić, praznujemo Detinjce,dan posvećen svoj deci, kada po običaju roditelji vezuju svoju decu, kanapom ili nekim debljim koncem, vežu im ruke i noge za stolicu ili krevet i deca treba da se odreše nekim poklonom ili recitacijom, pesmicom. Suština ovog praznika, osim povezivanja i jedinstva sa porodicom jeste i to da se deca nauče marljivosti, šdednji i sakupljanju dobrih dela. Druga nedelja pred Božić je praznik Materice, dan svih majki, žena, a poslednje nedelje pred Božić je praznik Oci, dan svih očeva„, rekao je protojerej Milenko Bajić, starešina hrama „Sveti Đorđe“ u Boru.

Običaji koji se primenjuju na Badnji dan, jesu pripreme za tajk svečani i sveti trenutak kada će se roditi sin Božji.

Ranom zorom domaćin i najstariji sin, obično, odlaze u šumu da poseku badnjak. Po pravilu to je drvo koje domaćin može na svom ramenu doneti u kuću, onda se ukućani prekrste, pročitaju „Oče naš“, preliju badnjak vinom, medom i žitom„, rekao je protojerej Milenko Bajić, starešina hrama „Sveti Đorđe“ u Boru.

Sveštenici borske crkve Sveti Đorđe, na Badnje jutro, u 6 sati, krenuće iz crkve na rezanje badnjaka, nakon toga u osam časova u hramu će služiti Svetu Liturgiju, za 17 sati predviđena je Božićna priredba učenika Veronauke ispred crkve, a Večernje I nalaganje badnjaka počinje u 18 sati pred hramom Svetog Đorđa u Boru.

Pripreme za Badnji dan, 5. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *