BOR – Pred polazak na godišnji odmor, bilo da putujete u inostranstvo ili na neku bližu destinaciju, osim planova šta ćete raditi i kako provoditi vreme, potrebno je pažljivo sastaviti spisak stvari koje ćete poneti. Preporuka lekara je da se na vrhu tog spiska nađe i priručna putna apoteka. Sadržaj priručne apoteke je veoma važan, jer nam može pomoći da eventualni umor, promena vode ili hrane, kao i preterano znojenje ili iznenadni stres ne pokvare uživanje na odmoru.Osim nabrojanih, često se javljaju mučnina, dijareja, ujedi insekata i različite alergije.

 

„Priručna apoteka treba da sadrži  lekove protiv bolova, dijareje, mučnine, alergije, crevnih infekcija, temperature, kao i flastere i antibakterijske sprejeve. Lekove treba nositi u originalnim kutijama sa uputsvima za upotrebu. Protiv bolova treba poneti brufen, kafetin, diklofen, protiv mučnine i povraćanja  klometol, protiv dijareje neki probiotik, za zaštitu od  insekata sinopen, kao i kreme sa visokim zaštitnim faktorom za zaštitu kože. Za hronične bolesnike, osim nabrojanih, podrazumeva se i redovna terapija“, kaže Danijela Moskalović, magistar farmacije.

 

Preporučljivo je da na put u inostranstvo ponesete lekove iz svoje zemlje, jer se često određeni lekovi ne mogu kupiti u slobodnoj prodaji u apotekama, ili možete imati probleme sa uputstvom za korišćenje koje je na stranom jeziku. Osim medikamenata mogu vam zatrebati i toplomer, makazice, sterilna gaza i flasteri, antibakterijski suvi gel za ruke ili vlažne maramice, pa za svaki slučaj uvrstite i tih nekoliko sitnica u priručnu putnu apoteku.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2vwz17″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *