Prodaja namirnica stagnira uprkos periodu slava
BOR – Tokom novembra obeležava se nekoliko verskih praznika, od Mitrovdana, Svetog Kozme i Damjana, Đurđica pa do Svetog Aranđela. Obeležavanje krsne slave podrazumeva i slavku trpezu, lepšu i bogatiju od svakodnevne. Svedoci smo da se već godinama broj jela koja se pripremaju za slavu smanjuje, a razlog za to je jedan – sve niži standard građana. Borska zelena pijaca gde se građani snabdevaju svežim namirnicama koje su neophodne za pripremu posnih i masnih jela, torti i kolača za slavu, voća i povrća, odlično je snabdevena.
Za kilogram paprike treba izdvojiti 120 dinara, paradajza 80, ljute paprike 100 dinara, citrusno voće je od 120 do 150 dinara po kilogramu, a za posne namirnice kao što su pasulj, bob i sočivo, valja izdvojiti od 100 do 250 dinara. Bundeva je 50 dinara za parče, orasi 600 do 800 za kilogram, lešnici i badem do 1000 dinara.
Cene su gotovo jednake prošlogodišnjim, ali prodaja stagnira uprkos pravilu da se u vreme slava više kupuje. Trgovci su nezadovoljni, kažu da je kvalitet i izbor robe odličan i da kupci nemaju zamerki, ali ni novca. Povećnju prodaje se nadaju tek oko novogodišnjih praznika.