Proglas povodom Međunarodnog dana slepih

SRBIJA, BOR – Savez slepih Srbije zajedno sa svojim lokalnim organizacijama i ustanovama za slepe i ove godine obeležava 15. oktobar –  Međunarodni dan slepih poznat i kao Svetski dan belog štapa, čime se pridružuje celokupnom pokretu slepih Evrope i sveta. Ovaj dan je prilika da se ukaže na brojne probleme sa kojima se svakodnevno susreću slepe i slabovide osobe u našoj zemlji kao što su nepristupačno okruženje, što uključuje ne samo pristup javnim objektima, već  i pristupačnu saobraćajnu infrastrukturu i nedostupne trotoare. Prisutan je i problem potpisa, odnosno korišćenja  faksimila u pravnom prometu. Potrebno je što pre to rešiti kako bi se slepima omogućilo da njihov potpis u svim situacijama važi jednako kao i potpis ostalih građana.

Obrazovanje je još jedan od problema, posebno kad je reč o učenicima u inkluzivnom obrazovanju, a stvaranjem uslova za zapošljavanje slepih ostvaruje se temeljno pravo koje ima svaki čovek, a to je pravo na egzistenciju.

Udruženja slepih u Srbiji apeluju na sve državne institucije da građanima oštećenog vida u potpunosti  omoguće ostvarivanje svih prava koje im po osnovu invaliditeta pripadaju, a posebno se zalažu za uvećanje dodatka za pomoć i negu drugog lica i za njegovo usklađivanje sa realnim troškovima života.

Celokupnu javnost pozivaju da shvati važnost podrške slepim i slabovidim osobama. “Posmatrajte nas kroz naše sposobnosti, a ne kroz invaliditet koji imamo, jer mi želimo da budemo korisni članovi zajednice u kojoj živimo”, poručuju na Svetski dan belog štapa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.