BOLJEVAC – Porodica Androbić iz Boljevca kao i većina poljoprivrednih domaćinstava svaštari, ali prednost daje, ipak, stočarstvu i proizvodnji sira. Broj muznih krava su sveli na dve, ali povećali broj ovaca. Sada imaju tridesetak, od toga 24 je umatičeno.

Nedostaje nam još šest ovaca da bi dobijali subvencije, nadamo se da ćemo uspeti do sledeće godine“, kaže Negoslav.

Negoslav ima želju da se više posveti ovčarstvu kada ode u penziju. Brojne su prednosti čuvanja ovaca u odnosu na uzgoj krava.

„Lakše je čuvanje ovaca, manje se razboljevaju i ne traže toliku negu, a imamo imamo dosta livada za ispašu“ dodaje Negoslav Androbić.

Planovi porodice Androbić su sasvim realni i zasnovani su na uslovima i njihovim mogućnostima. Do konačne realizacije planova supruga Sanela sada pravi dve vrste sira, u proseku tri kilograma dnevno kravljeg i značajno više  ovčijeg. Ove godine ovce su bile na bačijama i kada je došao red za mužu Sanela je napravila oko 200 kilograma sira.

Kompeltan sir sam stavila u kofice pa u podrum. Sada je u toku zrenje“, kaže Sanela.

Za kompletu proizvodnju sira Androbići  imaju kupce. Ne mogu da naprave sira, koliko se traži, kaže Sanela.

Nemamo nikakvih problema sa tržištem. Ovde je čista okolina i kupci nam dolaze na vrata iz svih krajeva Srbije“, sa ponosom ističe Sanela Androbić.

Prohtevi ove četveročlane porodice iz Boljevca su skromni, tako da su zadovoljni zaradom. Sanela kaže od proizvodnje sira mesečno zaradi platu, uz muževu koji radi u rudniku, dovoljno za normalan život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *