Projekat SKAR Tehničke škole Bor

U saradnji sa članovima Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih američkih država, u nekoliko obrazovnih ustanova u Srbiji, među kojima je i borska Tehnička škola, realizovan je projekat „SKAR“.

BOR – Tehnička škola u Boru jedna je od 15 obrazovnih ustanova koje su učestvovale u realizaciji projekta „SKAR – sakupljaža, kalkulaža, ambalaža i reciklaža“ o upravljanju otpadom.

Cilj projekta je razvijanje ekološke svesti kako među građanima, tako i đacima. Osim učenika naše škole u projekat smo uključili i đake Ekonomsko trgovinske škole. Na radionicama su đaci mogli da izračunaju koliko otpada nastaje na teritoriji Bora i Zaječara i koliko novca je potrebno za tretman tog otpada. Učenici su računali na osnovu dva procesa: prvi – sagorevanjem i drugi – dobijanjem bio gasa koji se dobija na deponijama, a koji je i ekonomski isplativiji“, kaže Maja Pešić, nastavnik hemijske grupe predmeta u Tehničkoj školi Bor.

Jedan od učenika koji su učestvovali u projektu bio je i đak završnog razreda Tehničke škole u Boru Lazar Jovanović.

Zagađenje je veliki globalni problem ne samo u našoj zemlji, već i ostalim zemljama i naša želja je da se ovaj problem reši“, kaže Lazar Jovanović, učenik 4. razreda Tehničke škole u Boru.

Osim projekta SKAR o sakupljanju, kalkulaži, ambalaži i reciklaži otpada, u planu nastavnika i učenika Tehničke škole je i da realizuju projekat o kompustiranju odnosno tretmanu biološkog otpada.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *