Promenjen kalendar upisa u srednje škole

SRBIJA, BOR – Problemi u pojedinim školama, nastali zbog novog – digitalnog pregleda testova, promenili su i kalendar male mature. Umesto u ponedeljak i utorak, budući srednjoškolci će listu želja predavati 1. i 2. jula, a 5. jula će moći da provere da li su uneli tačne šifre obrazovnih profila i ulože žalbu za ispravke. U koju su školu raspoređeni, đaci će saznati 8. jula, a upis je „zakazan“ dan kasnije. I pored poteškoća, nadležni su zadovoljni kako je protekao završni ispit. Navode da od 66.955 učenika, koji su polagali završni ispit, manje od 300 njih nisu mogli da vide rezultat jednog od tri testa.

Uvodi se potpuno novi sistem. Kada uzmete u obzir sa koliko novca raspolažemo, koliko je zreo sistem i koje smo okolnosti imali da to sprovedemo, uradili smo fantastično dobro posao. Tokom male mature bilo je pet odsto komplikacija nastalih zbog nekih propusta, koji su zbunili softver“, navodi Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Softverski način ocenjivanja male mature smanjio je broj pregledača sa 8.000 na 4.000, a plan je da se narednih godina ceo postupak digitalizuje. Učenici koji su pozitivni na kovid 19, kao i svi oni koji iz drugih razloga nisu bili u prilici da izađu na polaganje male mature u junskom roku, imaće u avgustu novu šansu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *